veszély

2018.05.24. 10:34

Teljesen kitiltották a macskákat egy ausztrál parkból

A vadon élő vadmacskák évente mintegy 73 ezer kisemlőst, hüllőt és madarat pusztítanak el.

Kerítéssel védi egy észak-ausztráliai természetvédelmi terület őshonos állatait az egyre nagyobb gondot okozó vadon élő macskák ellen egy helyi vadvédelmi csoport.

A 94 négyzetkilométernyi védett terület körül 44 kilométernyi kerítést húzott fel az Australian Wildlife Conservancy (AWC), és több mint 60 elvadult macskát el is távolítottak a veszélyeztetett állatfajok védelmében.

Az intézkedésekkel a Newhaven Wildlife Sanctuary a világ legnagyobb macskamentes természetvédelmi területévé vált. A kutatások szerint a vadon élő macskák évente mintegy 73 ezer őshonos kisemlőst, hüllőt és madarat pusztítanak el a térségben.

A 231 évvel ezelőtt az első hajóflottával Ausztráliába érkező macskák miatt pusztult ki 20 őshonos erszényes állat a kontinensen. A természetvédők a macskamentes területre 11 veszélyeztetett erszényest – köztük erszényesnyulakat, erszényeshangyászokat, arany bandikutokat, Geoffroy-erszényesnyesteket, feketelábú szirtikengurukat – telepítenek be.

Az AWC tervei szerint tíz év alatt 2400-ról 18 ezerre nőhet a területen a bolyhos nyúlkenguru (Lagorchestes hirsutus) populációja.

A csoport szóvivője elmondta: már sok mindent kipróbáltak, csalikat, csapdákat, még a géntechnológiát is, de eddig nem sikerült a hatékony védekezés az elvadult macskákkal szemben. A kerítéssel védett területek tehát nagyon fontosak.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / yo-rock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!