Botrány

2018.05.11. 09:51

Szexuális zaklatási vádak miatt lemond a Pulitzer-bizottság elnöke

A Pulitzer-díjat odaítélő bizottság közölte, Junot Díaz nem szolgálhat a testület elnökeként. Megkezdik a szerzővel szembeni, szexuális visszaélésekkel kapcsolatos állítások felülvizsgálatát – írja az USA Today az Associated Press-re hivatkozva.

A dominikai-amerikai Junot Díaz Pulitzer-díjas író. Áprilisban választották elnökké, ám a felmerülő vádak miatt felszólították, hogy mondjon le erről a címéről. Ugyanakkor a szervezet csütörtökön megerősítette, hogy a leköszönő elnök a testület tagja marad, és teljeskörű együttműködést tanúsít a vizsgálatok során. A bizottság közleménye szerint az elnöki feladatokat ideiglenesen Eugene Robinson, a testület előző elnöke veszi át.

Zinzi Clemmons írónő a múlt héten közölte a " target="_blank" rel="noopener">Twitteren, hogy Díaz kihasználta őt néhány évvel ezelőtt:

„Csak egy ismeretlen, tágra nyílt szemű szemű 26 éves voltam, és ő ezt arra használta, hogy sarokba szorítson, és erőszakkal megcsókolt.”

Más női írók is megosztották hasonló tapasztalataikat Díazzal kapcsolatban.

Néhány hete Junot Díaz a New Worker hasábjain A csend: egy gyermekkori trauma öröksége című cikkében írt arról, hogy gyerekkorában maga is szexuális visszaélés áldozata lett: megerőszakolták.

Borítókép: Junot Díaz. Forrás: Wikimedia / Christopher Peterson / CC BY-SA 3.0

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!