jó lenne?

2021.06.01. 06:16

Szenzációs felfedezés: 150 évig is élhet az ember

Kiderült, hogy a szervezet ellenállóképességével áll összefüggésben a hosszú élet.

Senior couple dancing at beach on sunny day

Forrás: Shutterstock

Fotó: vectorfusionart

Gyakran álmodozunk olyan korról, amikor a modern orvostudomány már lehetővé teszi az emberek számára, hogy messze meghaladják a ma ismert várható maximális élettartamot. De a kérdés jogos: vajon van-e felső határa annak, ami biológiailag egyáltalán lehetséges? Egy új tanulmány szerint a válasz igen. A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy az ember maximális élettartama elérheti a 150 éves kort – írja az Origo.

Kitolható a szervezet ellenálló képessége

A kutatás kitér a biológiai öregedés és a megöregedés folyamatának gondolatára is, tehát arra, hogy milyen gyorsan romlik a testünk fizikai és szellemi állapota. A tudomány szerint ugyanis meglehet, hogy ezek nem egyeznek meg az időrendi korunkkal, vagyis hogy hány születésnapot ünnepeltünk meg eddig az életünkben.

A Nature Communications tudományos szaklapban publikált tanulmányban a tudósok egy új módszert dolgoztak ki a különféle vérsejtek mennyiségi ingadozásainak az értelmezésére, aminek eredményeként felállították az általuk dinamikus organizmusállapot-mutatónak (DOSI) nevezett mértéket.

Ez a mértékegység megmutatja például, ha a testünk elkezd leépülni; ez az egyik oka annak, hogy idősebb korban hosszabb ideig tartanak a betegségek, vagy egy esetleges sérülés után a felépülés. A kutatók szerint, ha azt feltételezzük, hogy életünk során elkerülhetjük a betegségeket, a katasztrófákat és a baleseteket, akkor a DOSI megbízható módszer annak bemutatására, hogy ez az ellenálló képesség mennyire „tolható ki”.

Ennek a trendnek a kikövetkeztetése azt sugallja, hogy a DOSI helyreállítási ideje és szórása egyidejűleg eltér egymástól a 120-150 éves életkor kritikus pontján, ami az ellenálló képesség teljes elvesztésének felel meg – magyarázzák a tudósok a tanulmányukban, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

Többféle korhatárt meghatároztak a kutatók

A szakemberek a tanulmányban elemezték több mint félmillió ember vérsejtszámlálására vonatkozó információkat, akiknek adatai az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Oroszország kutatási adatbázisaiból származtak. Emellett végigkövették 4532 egyén lépésszámlálással kapcsolatos információit, hogy mérjék a testmozgás csökkenésének ütemét.

Ahogy arra rámutattak, a vérsejtek száma számos problémára utalhat a szervezetben. Ezért annak érdekében, hogy mindez jó általános mutatóként szolgáljon az általános egészségi állapotra és annak helyreállítására vonatkozóan, a tudóscsoport a lépésszámlálási adatokat kiegészítésként használta.

Az adatokból kiderült, hogy az öregedési pályák 35 éves kortól kezdve indultak el felfelé, majd stagnáltak, és ezután ismét emelkedni kezdtek 65 éves kor felett. Ez megfelel a társadalomban felállított néhány határvonalnak, például annak a kornak, amikor az emberek általában visszavonulnak a profi sportolói karriertől – mutattak rá a szakemberek a tanulmányban. A második szám azzal a korhatárral is összhangban van, amikor nyugdíjba vonulunk, vagy már nagy általánosságban nem vállalunk többé teljes munkaidős állást.

A rekorder több mint 122 évig élt

A kutatók szerint a most publikált tanulmány eredményei felhasználhatók lehetnek különböző gyógykezelések kapcsán, amelyek anélkül célozhatnák meg betegségek és krónikus állapotok kezelését, hogy hatással lennének a biológiai ellenálló képességre.

Remélik, hogy egy napon talán a várható legmagasabb élettartamot is meghosszabbíthatják. Ehhez azonban még több adatra és kutatásra lesz szükség. Az új elemzés eredményei összhangban állnak azokkal a korábban publikált tanulmányokkal, amelyek a várható maximális élettartamot körülbelül 120-140 évre becsülték.

Ettől függetlenül bizonyos mértékig még mindig csak találgatások és becslések vannak e témával kapcsolatban.

A legtovább eddig egy francia nő, Jeanne Calment élt, aki 122 évesen és 164 naposan halt meg 1997-ben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!