tengerszennyezés

2019.12.02. 11:35

Százkilós műanyag labdát találtak egy cet gyomrában

A skóciai Harris szigeten partra sodródott nagy ámbráscetből halászhálók, kötelek, csomagolóanyagok, táskák és műanyag poharak kerültek elő.

FRANCE-SEA-ENVIRONMENT-ANIMAL-WHALE

Forrás: AFP

Fotó: Fred TANNEAU

Több mint 100 kilogramm szemetet találtak a skóciai Harris szigeten egy partra sodródott nagy ámbráscet tetemében – írta hétfőn a BBC híroldala.

A tengeri emlős gyomrából halászhálók, kötelek, csomagolóanyagok, táskák és műanyag poharak kerültek elő hatalmas „labdává” tömörödve. Szakértők szerint egyelőre nem világos, hogy a szemétnek szerepe volt-e az állat kimúlásában.

A helyi lakosok, akik csütörtökön megtalálták a tetemet a Seilebost strandon, azt mondták, az eset a tengerszennyezés problémájára világít rá.

A bálnák és delfinek pusztulását vizsgáló szervezet, a Smass (Scottish Marine Animal Stranding Scheme) szakértői felboncolták az állatot, hogy a halál okát megállapítsák. A szervezet Facebook-oldalán azt írta: „a bálna nem volt különösebben rossz állapotban, és bár egyértelmű, hogy a hatalmas tömegű szemét közrejátszott abban, hogy élve partra sodródott, nem találtunk bizonyítékot arra, hogy elzárta volna a bélrendszerét”. Mindazonáltal a talált hulladék mennyisége ijesztő, minden bizonnyal ártott az emésztésének és ismét megmutatta, mekkora kockázatot jelent az élővilág számára a tengerszennyezés és az elhagyott halászeszközök – írták.

A parti őrség és a szigetek önkormányzata segített a boncolásban és a gigantikus gödör kiásásában, ahová a bálnát temették.

A Smass adatai alapján a cetek egyre nagyobb számban sodródnak a skót partokra: 2009-ben 204 eset történt, 2018-ban több mint 900.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!