bizonytalan jövő

2018.08.28. 14:29

Sikerült szaporítani a világ egyik legritkább hüllőjét

A prágai állatkertben egy két éve tartó tenyésztési program eredményeként vasárnap bújt ki a tojásból az első utód.

Forrás: Shutterstock

Fotó: reptiles4all

Csehországban is sikerült szaporítani a világ egyik legritkább és legkevésbé ismert hüllőjét, a borneói süketgyíkot (Lanthanotus borneensis) – jelentette be a prágai állatkert.

Egy két éve tartó tenyésztési program eredményeként az első kis süketgyík vasárnap bújt ki a tojásból, és az elkövetkező napokban várhatóan további kisgyíkok kelnek ki – közölték.

Az első kikelt gyík 14 centiméter hosszú és 4,1 grammot nyom. A keltetés 84 napig tartott, ez idő alatt éjjel 26, nappal pedig 28 Celsius-fokon kellett tartani a hőmérsékletet, ami a nyári forróságban nem mindig volt könnyű – mondta el Petr Velensky, a hüllőház vezetője.

A közlemény szerint a Borneó északi részén honos fajt csak néhány állatkertben tartják, a legtöbb példányt a japán Sizuoka kormányzóságban, ahol egy magánállatkertben négy évvel ezelőtt a világon elsőként sikerült fogságban szaporítani, de pár éve megtalálható a budapesti állatkertben is.

A Fővárosi Állat- és Növénykert korábbi közleménye szerint a ritka faj afféle „Szent Grál” a herpetológusok körében, mert bár már 1878-ban felfedezték, rejtett életmódja miatt létezésén és bonctani sajátosságain túl a tudománynak eddig csak nagyon keveset sikerült kideríteni róla.

A borneói süketgyík egyik különlegessége, hogy nincsenek igazán közeli rokonai. Neve ellenére hangrezgéseket ez az állat is képes érzékelni, bár a fülnyílás teljesen hiányzik nála. Jobbára éjjel aktív, és a trópusi viszonyokhoz képest aránylag hűvös, nedves, vizes élőhelyeket kedveli. Ragadozó életmódot folytat, a természetben különféle férgek és más apróbb állatok szerepelnek az étlapján.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2014 óta foglalkoznak ezzel a fajjal, de az állatok 2016-ig a háttérben, a kulisszák mögötti szaporítóállomás terráriumaiban laktak. Bemutatóhelyüket a Varázshegy sötétlabirintusában alakították ki.

A faj őshazájában természetvédelmi oltalom alatt áll. Malajziában 1971 óta, Bruneiben 1978-tól, Indonéziában pedig 1980-tól kezdve védik jogszabályok. Az állatok illegális kereskedelméért több ezer dolláros büntetést, illetve akár öt évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak a helyi hatóságok.

Az esőerdők irtása miatt e ritka faj jövője bizonytalan a vadonban, a prágai állatkert ezért kapcsolódott be a fajmegőrzési programba.

Borítókép: borneói süketgyík

Forrás: Shutterstock/reptiles4all

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!