nagyítót a kézbe

2019.05.14. 12:42

Sherlock Holmest ábrázoló érmével tisztelegnek írója előtt

A világhírű detektív alkotója, Sir Arthur Conan Doyle születésének 160. évfordulója alkalmából adják ki.

Fotó: Herbert Rose Barraud

Sherlock Holmes alakjával díszített apró pénzérmét adtak ki Sir Arthur Conan Doyle születésnapja alkalmából

Sherlock Holmes alakjával díszített apró pénzérmét adtak ki Sir Arthur Conan Doyle író születésnapja alkalmából Nagy-Britanniában.

A hétszögletű, 2,73 centiméteres átmérőjű érmén a világhírű detektív sziluettje mellett egy tucatnyi Sherlock-kaland címe is olvasható, mint például A sátán kutyája, a Tanulmány vörösben vagy A kék karbunkulus.

A hétszögletű érmén a világhírű detektív sziluettje mellett egy tucatnyi Sherlock-kaland címe is olvasható Fotó: Royal Mint

A felület szűkössége miatt szükség volt igazán apró betűkre – olvasható Stephen Raw tervező szavai a brit Királyi Pénzverde (Royal Mint) honlapján. „Természetesen a szöveg titka csak úgy fejthető meg, ha kezünkbe veszünk egy döntő jelentőségű eszközt, a nagyítót. Remélem, ez mindenkiből, akit kíváncsivá tett az érme, előhívja a mélyen rejlő detektívet” – mondta Raw.

Az érmét a Sherlock Holmes történeteit megalkotó Sir Arthur Conan Doyle (1859. május 22. – 1930. július 7.) születésének 160. évfordulója alkalmából adják ki. Az elsősorban gyűjtőknek szánt emlékérme névértéke 50 penny (185 forint), a legegyszerűbb verziója 10 fontba kerül. Egy aranyból készült Sherlock-érme 795 fontot (297 ezer forintot) ér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!