Dzsana-gana-mana

2018.01.15. 07:30

Rendkívül szigorú szabályt töröltek el Indiában

Az intézkedés alig másfél évig volt érvényben.

Többé nem kell lejátszani a himnuszt minden filmvetítés előtt az indiai mozikban – így döntött kedden az ország legfelsőbb bírósága, megváltoztatva korábbi határozatát.

A bíróság 2016 novemberében arról határozott, hogy a vetítések előtt le kell játszani az ország himnuszát az indiai mozikban. A rendelkezés indoklása szerint ezzel szerették volna hazafiasságra nevelni az állampolgárokat.

India nemzeti himnuszát, a Dzsana-gana-manát, Rabindranath Tagore Nobel-díjas indiai író, költő írta és a zenéjét is ő komponálta. A szerzeményt India függetlenné válása után, 1950-ben fogadták el hivatalosan az ország himnuszának.

A legfelsőbb bíróság most azért vonta vissza a korábbi rendelkezést, mivel aggasztó módon elszaporodtak az agresszív nacionalista megnyilvánulások.

Számos embert vettek őrizetbe azért, amiért bántalmazták a himnusz alatt felállni képtelen mozgássérülteket és a muzulmán kisebbséghez tartozókat, akik ülve maradtak.

Végül a kormány fordult a legfelsőbb bírósághoz, hogy ne legyen kötelező a himnusz lejátszása. A bíróság ugyanakkor egyértelműen kijelentette, hogy amennyiben a mozi dönt úgy, hogy játssza a himnuszt, akkor a közönségnek meg kell adnia az illő tiszteletet és fel kell állnia, ez alól csak a mozgássérültek kapnak felmentést.

Borítókép: Flickr / Christian Haugen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!