Csillagászat

2021.10.12. 18:00

Rádióhullámok használatával bukkantak rejtett bolygókra

Rejtett bolygókra bukkantak rádióhullámok használatával ausztrál kutatók. A Queenslandi Egyetem (UQ) egyik csillagásza észlelt csillagoktól érkező, váratlan rádióhullámokat, amelyek korábban ismeretlen bolygók létezésére utalnak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kutatócsoport a LOFAR (Low Frequency Aray) hollandiai központú rádióteleszkóp-hálózat segítségével tette a felfedezést. Ez a világ legnagyobb ilyen teleszkópja, amely mintegy 300 ezer négyzetméteres területet képes lefedni.

„A felfedezés fontos lépés a rádiócsillagászat számára, galaxisszerte új planéták felfedezéséhez is vezethet”

– mondta Benjamin Pope, a UQ csillagásza.

A Nature Astronomy című tudományos lapban bemutatott felfedezés nemzetközi együttműködés eredménye, melyben a holland Astron rádiócsillagászati intézet munkatársai is részt vettek.

„Régóta tudjuk, hogy saját naprendszerünk bolygói erőteljes rádióhullámokat bocsátanak ki, ahogy mágneses mezejük kölcsönhatásba lép a napszéllel, de a Naprendszeren kívüli bolygóktól érkező rádiójeleket még nem sikerült észlelni”

– fejtette ki Pope.

A felfedezést azt követően tették a kutatók, hogy rájöttek, idős, egyébként mágnesesen inaktív vörös törpék felől még mindig érkeznek rádióhullámok.

„Tizenkilenc távoli vörös törpétől érkező jeleket észleltünk, négy esetben a jelekre leginkább a törpe körül keringő bolygó létezése a magyarázat”

– mondta Pope.

A tanulmány vezető szerzője, Joseph Callingham, az Astron munkatársa szerint biztosak abban, hogy az észlelt hullámok a csillagok és a körülöttük keringő bolygók közötti mágneses kapcsolat jelei.

A Földnek is van sarki fénye, amely erőteljes rádióhullámokat bocsát ki a bolygó mágneses mezeje és a napszél kölcsönhatásának eredményeként.

Pope elmondta, hogy további kutatásra van szükség az új bolygók létének megerősítéséhez és elemzésükhöz. Némelyikük a Földtől 165 fényévnyi távolságra van.

„Az utánkövetéses megfigyelések alapján kizárható, hogy a Földnél nagyobb tömegű bolygókról lenne szó, de semmi sem utal arra, hogy kisebb planéta ne lenne képes ilyen jelenségre”

– fejtette ki a szakértő.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!