látványosság

2020.06.26. 06:43

Ötezer éves romváros helyreállítási munkálatai kezdődtek meg Törökországban

A szakemberek szerdán láttak hozzá a romváros színházának és stadionjának felújításához.

Forrás: Shutterstock

Helyreállítási munkálatok kezdődtek a héten a mai Nyugat-Törökország területén lévő ókori romvárosban, az ötezer éves múltra visszatekintő Aizanoiban.

A denizli Pamukkale Egyetem régészprofesszora, Elif Özer szerint a szakemberek szerdán láttak hozzá a romváros színházának és stadionjának felújításához.

Az Anadolu török hírügynökség honlapja szerint a török kultúráért és turizmusért felelős minisztérium egy kütahyai üzletemberrel írt alá támogatási megállapodást a 20 ezer férőhelyes római kori színház és a 13500 ember befogadására alkalmas ókori stadion helyreállításáról.

A két építményt különböző természeti katasztrófák, köztük földrengések és földcsuszamlások rongálták meg.

„A nagyjából hat évesre tervezett projekttel az a célunk, hogy olyanná tegyük ezt a helyet, amilyen az ókorban volt, hogy még több turistát csalogasson a régióba” – jegyezte meg Özer.

Az ókori város a 2-3. században élte aranykorát és püspöki székhely volt a bizánci korban.

A Kütahya központjától 57 kilométerre lévő régészeti helyszínen található Anatólia egyik legjobb állapotban fennmaradt Zeusz-temploma is. A templomnál végzett közelmúltbeli ásatásokkor azonosított legkorábbi rétegek az i. e. 3000-ig nyúlnak vissza. I. e. 133-ban a város a Római Birodalom részévé vált.

A romterületet európai utazók fedezték fel 1824-ben. 1970 és 2011 között a Német Régészeti Intézet végzett ásatásokat a helyszínen, feltárva egyebek mellett a színházat, a stadiont, két közfürdőt, hidakat és nekropoliszokat. 2011 óta török régészek végeznek ásatási munkálatokat a helyszínen.

Aizanoi 2012-ben került fel az UNESCO világörökségi helyszínek javaslati listájára.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!