ritkaság

2020.11.18. 13:30

Összefonódott dinoszauruszcsontvázakkal gyarapodott egy amerikai múzeum

Magánadományok révén sikerült megvásárolnia a különleges leletet, amely a raleigh-i intézmény paleontológiai gyűjteményébe kerül.

01 May 2020, Berlin: Children walk past a life-size model of a Tyrannosaurus dinosaur in the Germendorf Animal, Leisure and Prehistoric Park. Due to the corona crisis the park was not open for some time. But in the meantime it is open for visitors again. Photo: Jörg Carstensen/dpa

Forrás: AFP

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Két dinoszaurusz összefonódott csontvázát őrző ősmaradvánnyal gyarapodott az Észak-Karolinai Természettudományi Múzeum gyűjteménye.

A Friends of the North Carolina Museum of Natural Sciences nonprofit szervezet kedden jelentette be, hogy magánadományok révén sikerült megvásárolnia a különleges leletet, amely a raleigh-i intézmény paleontológiai gyűjteményébe kerül.

A fosszília egy Tyrannosaurus rex és egy Triceratops horridus csontvázát őrzi. A két dinoszaurusz olyan alakzatban helyezkedik el, mintha utolsó csatájukat vívták volna egymással.

A 67 millió éves leletet egy montanai hegyoldalon tárták fel 2006-ban és a csontokat az üledékes kőzetbe ágyazva hagyták.

A szervezet szerint a különleges fosszília példátlan lehetőséget biztosít a múzeum paleontológusai számára a tanulmányozásra.

A több millió dollárt érő csontvázak tulajdonjogával kapcsolatban ádáz harc folyt a bíróságon az elmúlt 14 évben. Idén júniusban egy illetékes amerikai bíróság végül kimondta, hogy a fosszília a terület fölfelszíni jogainak tulajdonosát, és nem a kitermelési jogok birtokosát illeti.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!