tibet

2018.08.18. 09:29

Ősi síremlékek árulkodnak egy letűnt civilizációról

Több mint húsz kétezer éves síremléket tártak fel kínai régészek a Tibeti Autonóm Területen folyó ásatáson.

(180627) -- NGARI, June 27, 2018 (Xinhua) -- People walk on the foot of the Mount Kangrinboqe in Burang County of Ngari Prefecture, southwest China's Tibet Autonomous Region, June 24, 2018. (Xinhua/Liu Dongjun) (ry)

A Szecsuáni Egyetem kutatói július elején kezdték el az ásatásokat a délnyugat-kínai Ngari prefektúrában.

Huo Vej, az egyetem történelmi és kulturális fakultásának vezetője elmondta: több mint 70 műtárgyat, köztük bronz tükröket, szöveteket, cserépedényeket találtak a Pejang Tungkar-i romoknál feltárt sírokban.

„Kölest találtunk egy cserépcsuporban és teát egy fadobozban, ezek feltehetően a Han-dinasztia (Kr. e. 206-220) és a Csin-dinasztia (265-420) közötti korszakból származnak” – tette hozzá.

A sírokban lovak és marhák csontvázát is megtalálták, amelyeket áldozati állatokként temettek el.

A feltárás azt mutatja, hogy a Pejang Tungkar régió civilizációja hosszú ideig fennmaradt, és szoros kapcsolatban állt a környező területekkel. Mielőtt a hetedik században a buddhizmus megjelent volna Tibetben, a történelmi feljegyzések szerint a térségben volt egy Sangsung kultúrának nevezett korszak.

A sírok kora és helyszíne hasonlóságot mutat azzal, amit az egykori Sangsungról tudunk, valószínűleg lehetett köztük kapcsolat – mondta Huo.

A Pejang Tungkar-i romoknál 1994 óta már sok ásatás és kutatás folyt. A régészeti helyszínen számos buddhista barlangot és síremléket tártak fel.

Borítókép: az Ngari prefektúra vidéke

AFP PHOTO / Xinhua / Liu Dongjun

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!