régészet

2020.09.26. 13:20

Ősi alkoholt találtak egy kétezer éves kínai bronzedényben

Az edényre egy Honan tartományban végzett ásatáson bukkantak a régészek.

Forrás: Shutterstock

A hattyúformájú, karcsú, hajlított nyakú bronzedény tartalmát, a több mint 3000 milliliter folyadékot elemezték a kutatók. A tesztek alapján a folyadék gyógyításra használt alkohol lehetett, és a nyugati Han dinasztia (Kr. e. 206- Kr. u. 25) korai korszakából származik. A főzetet vérzéscsillapításra, gyulladáscsökkentésre használták – közölték a kínai szakértők a Szanmenhsziában talált edény tartalmáról.

A folyadékot tartalmazó kancsó valószínűleg ivóedény volt, a folyadékot a tetején lévő kis lyukon át lehetett kitölteni. Jang Jimin professzor, a Kínai Tudományos Akadémia Egyetemének tudósa elmonda, hogy a folyadékot egyebek mellett karbonos és nitrogénizotópos vizsgálatnak vetették alá, hogy további információkhoz jussanak az összetételével kapcsolatban.

A régészek egy ősi temetkezési helyen találták az edényt. A sír, amelyből előkerült, egy 1,8 méter magas férfié volt. Az emberi csontok azonban olyan rossz állapotban maradtak fenn, hogy a férfi korát vagy halálának okát nem sikerült kideríteni.

A feltárás során a bronzedény mellett más bronzneműeket, jadekő tárgyakat, kerámiákat és vasból készült tárgyakat is találtak a régészek.

A két ősi kínai főváros, Hszian és Lojang között fekvő Szanmenhszia egykor katonai és közlekedési útvonalként szolgált, ezért a város nagyon gazdag történelmi relikviákban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!