Veszélyeztetett faj

2019.12.13. 10:02

Örvös mangábék költöztek a miskolci vadasparkba

A pávián elsődleges rokonának állománya az erdőirtás és a vadászat miatt nagyon megritkult.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

Egy ritka majomfaj, az örvös mangábé hat tagja lett a csanyiki vadaspark új lakója.

A különleges állatok jelenleg egyedül itt láthatók Magyarországon. A majomcsalád érkezésével együtt a külső kifutójuk is megszépült. Ennek kialakításához az Északerdő Zrt. munkatársai önkéntes tevékenységükkel járultak hozzá – írja a boon.hu.

Fotó: Kozma István

„A pávián elsődleges rokona az örvös mangábé, de kevésbé ismert. Afrika középső részén él, 30-40 fős csapatokba verődve, összesen 11 fajukat különböztetjük meg” – mondta Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője. „Állománya az erdőirtásnak és a vadászatnak köszönhetően nagyon megritkult, és a veszélyeztetett fajok közé tartozik.”

Fotó: Kozma István

Veress Tamás hozzátette: egy európai törzskönyvi programhoz csatlakozott állatkertünk, amelynek keretében a faj genetikai állományát szeretnénk javítani. Két szülő és négy kölyökmajom került hozzánk a Berlini Állatkertből. Illő fogadásukra a kifutó kerítése és berendezése teljesen megújult. Az állatok melegigényéből kifolyólag jelenleg az Afrika-ház fedett részén látogathatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!