nyugis vizeken

2019.06.20. 17:31

Nyugdíjas éveikre felszabadítottak két belugát

Izlandra költöztették át egy sanghaji akvárium két belugáját: az idomított fehér delfinek egy olyan védett tengeri övezetben fogják tölteni nyugdíjas éveiket, amelyet korábban fogságban tartott tengeri emlősök számára alakítottak ki.

(190119) -- ZHUHAI, Jan. 19, 2019 (Xinhua) -- CHINA-GUANGDONG-ZHUHAI-BELUGA (CN) A beluga plays in water at Chimelong Ocean Kingdom in Zhuhai, south China's Guangdong Province, Jan. 18, 2019. The water park homes 31 belugas, aged between eight and fourteen, most of whom reach sexual maturity. Three beluga babies were born one month ago here, with the fourth one expected to be born before long. (Xinhua/Liu Dawei)

Forrás: AFP / Xinhua

Fotó: Liu Dawei

A két 12 éves nőstény, Little Gray (Kis Szürke) és Little White (Kis Fehér) szerdán landolt a Keflavíki Nemzetközi Repülőtéren.

Ők lesznek az első lakói az Izland déli partjainak közelében kialakított tengeriemlős-menedéknek.

A Klettsvik öbölben elterülő, 32 ezer négyzetméteres tengerterületet bálnaleső hajókkal lehet megközelíteni.

A Vestmannaeyjar szigetcsoportra szállított állatok

a következő negyven napot egy speciális beltéri medencében töltik, ahol gondozóik fokozatosan növelik a táplálékbevitelüket,

hogy a most nagyjából 900 kilogrammos tengeri emlősök elegendő zsírt szedjenek magukra az Atlanti-óceán hideg vízének elviseléséhez.

A két belugát az orosz vizekben fogták be és csaknem tíz évvel ezelőtt adták el őket a sanghaji Csangfeng akváriumnak. A belugák a Jeges-tengerben honosak, nem pedig az Izlandot körülölelő Észak-Atlanti-óceánban. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) becslései szerint jelenleg 135 ezer ivarérett beluga él az arktiszi vizekben.

Little Gray és Little White annak köszönhetően töltheti nyugdíjas éveit Izlandon, hogy a sanghaji akvárium a bálnák és delfinek fogságban tartását ellenző brit vállalat, a Merlin Entertainment tulajdonába került, amely a Sea Life Trust vadvédelmi szervezettel együtt szervezte meg az állatok átköltöztetését.

1998-ban ugyanebben az izlandi öbölben engedték szabadon a Szabadítsátok ki Willyt! című filmben szereplő kardszárnyú delfint, Keikót. Az állatot „óceáni sétákkal” próbálták felkészíteni a vadonra, ám egy évvel a szabadon engedését követően elpusztult tüdőgyulladásban. Keiko soha nem csatlakozott egyetlen vadon élő kardszárnyú delfin csoporthoz sem, mindig az emberek társaságát kereste.

Little Gray és Little White ezzel szemben nem kap „kiképzést” a vadonban való boldogulásra, ugyanis életterük Klettsvikre fog korlátozódni, ahol gondoskodnak az etetésükről.

A Whale and Dolphin Conservation nevű vadvédelmi szervezet szerint nagyjából 3 ezer bálna, delfin és disznódelfin él fogságban, tartályokban tartva világszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!