állatvédelem

2020.11.14. 11:34

Nemzetközi összefogással védik a madarakat a nagyfeszültségű távvezetékektől

Az együttműködésnek köszönhetően több európai madárfaj Duna menti vándorlási útvonala, pihenőhelye és telelőhelye mentesülhet a probléma alól.

Zalakomár, 2019. február 20. Gólya egy fészken a Zala megyei Zalakomáron 2019. február 20-án. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Nemzetközi programmal védik a madarakat a nagyfeszültségű távvezetékek által okozott balesetektől – közölte a MAVIR Zrt csütörtökön az MTI-vel.

A klímaválság következményei miatt a vadon élő madárfajok védelme minden eddiginél fontosabbá vált. Számukra a legnagyobb fenyegetést az áramütés és az elektromos vezetékekkel való ütközés jelenti, amelyek több ezer olyan pusztulást és sérülést okoznak, amik elkerülhetők lennének – olvasható a közleményben.

Mint írják, ezeket a fenyegetéseket akarja csökkenteni az Európai Unió LIFE programjából támogatást nyert Dunai szabad égbolt (Danube Fee Sky) projekt. A programban több mint 245 kilométer hosszú, kiemelt jelentőségű távvezeték láthatósága növekszik majd, valamint a legveszélyesebb oszlopok közül több mint 3200-at alakítanak át a madarak biztonsága érdekében.

A széleskörű, határokon átnyúló együttműködésnek köszönhetően több európai madárfaj Duna menti vándorlási útvonala, pihenőhelye és telelőhelye mentesülhet a probléma alól.

A terv megvalósításának több mint 5 éve alatt a 7 országból érkező 15 partner szoros együttműködést alakít ki, valamint a leghatékonyabb megoldásokat alkalmazza a madarakat fenyegető veszélyek megelőzése érdekében.

A távvezetékekkel és a közművek egyéb szerelvényeivel való kölcsönhatás okozta madárpusztulást több mint 380 madárfaj esetében dokumentálták, beleértve a kritikus mértékben veszélyeztetett madarakat is. A projekt területén mintegy 2074 kilométer hosszúságban 8 típusú, a madarakra veszélyes lengővezeték található, ezek nagy veszélyforrást jelentenek 12 faj telelő és költő populációjára nézve – emlékeztet a kommüniké.

A szeptember 1-jén indult Danube Free Sky Life projekt magyarországi partnere a Mavir Zrt. A program a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Fertő-Hanság Nemzeti Park területét keresztező nagyfeszültségű távvezetékek térségében valósul meg – áll az összegzésben.

Borítókép: Gólya egy fészken a Zala megyei Zalakomáron 2019. február 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!