Fekete rasszizmus

2020.10.25. 12:00

Nem zavarják az Instagramot a levágott fehér fejek

Fekete bőrű nők tartják fehér emberek levágott fejét egy „művészi” képen, amelyet az Instagramra posztoltak. Bár a képet jelentették, az Instagramnál nem találták sértőnek, mert szerintük el kell fogadni, hogy mindenki máshogy fejezi ki magát.

Forrás: Shutterstock

A közösségi médiában előszeretettel cenzúrázzák a posztokat, így a véleményeket is. Ráadásul ezt erős kettős mércével teszik. Erre a legújabb példa egy olyan kép az Instagramon, amelyen két fekete bőrű nő látható: az egyikük kezében egy fehér férfi, a másikéban egy fehér nő levágott feje látszik – hívta fel a figyelmet a V4NA hírügynökség.

" data-instgrm-version="12">

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

SUPPORT BLACK ART (@supportblackart) által megosztott bejegyzés,

A képet jelentették az Instagramnál, ahol azonban nem gondolták úgy, hogy bármi gond lenne vele. Sőt, azt a választ adták, hogy az Instagram globális közösség, és el kell fogadni, hogy néhányan különleges, eltérő módon fejezik ki magukat. A feljelentőknek inkább azt tanácsolják, hogy kövessék ki az oldalt, ha nem tetszenek nekik a posztok.

It's really nice when extremely powerful multi-national corporations decide what is for the greater good for everyone to consume.

And hold on..... doesn't Instagram institute a titty ban!? pic.twitter.com/ooetmukxJd

A Summit News azonban felhívta rá a figyelmet, hogy ha a képen fordítva ábrázolnák a szereplőket, azaz fehér emberek tartanák a kezükben fekete bőrű emberek levágott fejét, akkor az Instagram már rég törölte volna a posztot, és letiltotta volna a felhasználót.

De nem ez történt. A portál ugyanakkor előzékenyen rámutatott olyan korábbi esetekre, amikor az Instagram szintén a baloldali eszméknek akart kedvezni. Például amikor eltávolított olyan mémeket, amelyek arról szóltak, hogy a demokrata Hillary Clinton ölte meg Jeffrey Epsteint. Vagy amikor nem is olyan rég a Facebook, amelynek az Instagramnak is tulajdonosa, bejelentette, hogy betiltják az összes, jobboldalhoz kötődő QAnon fiókot a felületen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!