jó tudni

2021.02.15. 19:06

Nem zavarja meg a rendszeres kávéfogyasztók alvását a koffein

Ám csökkenti a szürkeállomány térfogatát.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nem zavarja meg a rendszeres kávéfogyasztók alvását a koffein egy új, fiatalokkal végzett kutatás szerint. A stimulálószer azonban csökkenti a szürkeállomány, tehát az idegsejtek térfogatát az agyban.

A Bázeli Egyetem vezette svájci-osztrák kutatócsoport projektjében húsz fiatal, egészséges ember vett részt, akik rendszeres kávéfogyasztók. A vizsgálatban tíz napon keresztül naponta kétszer koffeintablettákat vettek be, a következő tíz napban placebót.

Alváslaborban végzett agyhullám-mérésekkel megállapították, hogy a résztvevők mindkét időszakban ugyanolyan mélyen aludtak – jelentették a szakértők a Cerebral Cortex című tudományos lapban.

Az agyi felvételek azonban egyértelmű különbséget is feltártak: tíz napnyi kávémegvonás után a szürkeállomány térfogata nagyobb volt, mint abban a tíz napban, amikor a résztvevők koffeintablettát fogyasztottak.

Ez a változás azonban az agyszerkezetben ideiglenes. A szürkeállomány képes regenerálódni, ha az illetők ismét lemondanak a koffeinről.

Carolin Reichert, a Bázeli Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények nem egyértelműen jelentik azt, hogy a kávéfogyasztásnak negatív hatása van az agyra.

„De nyilvánvalóan a napi koffeinfogyasztás megváltoztatja kognitív hardverünket, ami kiindulópontot jelent további vizsgálatok számára” – véli a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!