sikeres védelem

2021.03.26. 15:45

Négyszeresére nőtt a fehérfejű rétisasok száma az Egyesült Államokban

Az elmúlt tizenkét évben megnégyszereződött a fehérfejű rétisasok száma a kontinentális Egyesült Államokban, ahol ma már több mint 300 ezer egyed él belőlük – derült ki egy jelentésből.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS) szerint az egykor a kihalás szélére sodródott ragadozómadárfaj fészkelőpárjainak száma mostanra meghaladta a 71 400-at. Az Egyesült Államok nemzeti szimbólumának számító madár egyedszáma a becslések szerint 316 700-ra tehető.

Deb Haaland belügyminiszter, az Egyesült Államok történetének első őslakos, indián származású szövetségi minisztere „sikertörténetnek” nevezte a fehérfejű rétisasok populációjának regenerálódását.

A faj egyedszáma történelmi mélységbe süllyedt 1963-ban, amikor mindössze 417 ismert költőpár maradt a kontinentális Egyesült Államokban.

Több évtizednyi erőfeszítésnek, köztük a DDT hatóanyagú rovarirtó szer betiltásának és a fehérfejű rétisas veszélyeztetett fajként való besorolásának hála, a populáció folyamatosan növekszik.

A faj 2007-ben lekerült a fenyegetett vagy veszélyeztetett állatok listájáról.

Haaland ígéretet tett arra, hogy a belügyminisztérium felülvizsgálja a Trump-adminisztráció veszélyeztett fajok törvényét érintő intézkedéseit. A miniszter nem mondott konkrétumokat, de környezetvédő csoportok és demokrata törvényhozók hevesen bírálták az előző kormányzat egy sor lépését, köztük a nyugati erdeibagoly egy alfaja számára kulcsfontosságú természetes élőhelyek csökkentését, valamint a szürke farkasok szövetségi védelmének megszüntetését.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!