a lehető leghamarabb

2020.09.03. 13:33

Mumifikálódott maori emberfejeket kap vissza Új-Zéland

Mumifikálódott maori emberfejeket ad vissza Új-Zélandnak a Berlini Néprajzi Múzeum, amely több mint száz éve jutott birtokába a két, az arcon tetovált férfifejnek – jelentették be szerdán a fővárosban.

Maori man in kiwi cloak with facial tattoos, Rotorua, New Zealand

Forrás: FRANS LANTING STOCK / MINT IMAGES VIA AFP

Fotó: FRANS LANTING

A maori törzsek magas rangú tagjainak, főleg férfiaknak a fejét haláluk után a rokonaik rituális célból mumifikálták és megőrizték. A gyarmatosítás idején, a 19. században európai utazók, gyűjtők felfigyeltek a tetovált arcú emberfejekre, és élénk kereskedelmet folytattak a maori nyelven toi mokónak nevezett relikviákkal. Még az is előfordult, hogy a nagy kereslet kielégítésére rabszolgákat és hadifoglyokat tetováltak ki az arcukon és öltek meg a fejük mumifikálása céljából.

A welllingtoni Te Papa nemzeti múzeum évek óta igyekszik visszaszerezni a külföldre hurcolt őslakos emberi maradványokat, a Berlinben lévő két emberfej visszaadását tavaly ősszel kérte az ottani néprajzi múzeumtól. A két férfifej 1879, illetve 1905 óta része a múzeum gyűjteményének. A múzeum szerint „a lehető leghamarabb” sort kerítenek a fejek visszaszállítására.

Tavaly áprilisban a berlini Charité kórház is visszaszolgáltatta 109 új-zélandi őslakos földi maradványait az új-zélandi nemzeti múzeumnak. A különböző korú és nemű emberektől származó csontokat sírokból ásták ki a 19. század végén és a 20. század elején.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!