milliókat érhet

2019.01.17. 12:45

Műkincsként óvják Japánban az esernyős patkány képét

Úgy tartják, hogy a híres graffitiművész, Banksy alkotása. Legalábbis ezt szeretnék bebizonyítani.

This handout photograph taken on January 16, 2019 and released by Tokyo Metropolitan Government on January 17 shows a drawing of a rat holding an umbrella, pictured on a door which is designed to prevent flooding during high tides, near Hinode station in Tokyo. - Tokyo is trying to verify if the drawing of a rat holding an umbrella that has been sprayed near a station is the work of the famous and mysterious street artist Banksy. The government removed the door and placed it in storage late on January 16 to prevent any damage. (Photo by Handout / TOKYO METROPOLITAN GOVERNMENT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TOKYO METROPOLITAN GOVERNMENT" - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS /

Forrás: AFP/Tokyo Metropolitan Government

Fotó: AFP

A tokiói egysínű vasút egyik állomásának kapujára felfújt kép, amely a világhírű brit graffitis, Banksy egyik ismert műve, az esernyőt tartó patkány másolata, a tavalyi év végén tűnt fel az utasoknak. A helyi lakosok értesítették a szakembereket. Az ajtót a bejelentés nyomán szerdán elszállították és egy raktárban helyezték el, hogy megóvják az esetleges rongálástól.

A kormány munkatársa, Szugijama Koidzsi elmondta: úgy vélik, hogy a graffiti Banksy műve lehet, de még nem találtak japán szakértőt, aki az alkotás hitelességét meg tudná állapítani. Most tájékozódnak a kép hitelesítésének lehetőségeiről.

Banksy nem fedi fel kilétét, csak néhány barátja tudja, hogy ki is a művész valójában. A világ nagyvárosaiban feltűnő graffitijei nagyon értékesek, akárcsak jellegzetes grafikái.

A léggömbös kislány című képe tavaly októberben egy árverésen 1,2 millió euróért (385 millió forintért) kelt el. Az aukción szenzációt okozott, hogy a leütés után a kép keretébe titkon beépített iratmegsemmisítő félig ledarálta az alkotást. A vásárló nem állt el a vételtől, és szakértők szerint a félig megsemmisült kép, amely a Szeretet a papírkosárban címet kapta, most még többet ér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!