klímakutatás

2021.10.02. 13:30

Minden eddiginél régebbi jégminta fúrását kezdik el a Déli-sarkvidéken

Minden eddiginél régebbi jégminta fúrását kezdik meg a Déli-sarkvidéken – jelentették be ausztrál kutatók.

(190113) -- KUNLUN STATION, ANTARCTICA, Jan. 13, 2019 (Xinhua) -- Members of one of two inland expedition teams on China's 35th Antarctic expedition handle the newly-drilled ice core at the Kunlun Station in Antarctica, Jan. 12, 2019. (Xinhua/Liu Shiping) (Photo by XINHUA / Xinhua via AFP)

Forrás: Xinhua via AFP

Fotó: Xinhua via AFP

Az egymillió éves jégminta projekt (Million Year Ice Core Project) hat kutatója decemberben kezdi a munkát, melynek célja, hogy az ősi jégben megőrzött gázok és vegyi anyagok elemzésével pontosabb képet nyerjenek a hajdani éghajlati változásokról – közölte az ausztrál antarktiszi kutatócsoport (Australian Antarctic Division, AAD).

– Olyan kaland lesz ez, amely a legendás felfedezések képeit idézi meg – mondta Sussan Ley ausztrál környezetvédelmi miniszter a News Corp Australia hírportálnak.

Az első hat kutatót az Antarktiszi-fennsík Little Dome C nevű területére repítik, az AAD Casey kutatóállomásától több mint ezer kilométerre. Egy hónapot töltenek a próbafúrásokkal. Ha sikerrel járnak,

a projekt fő szakasza 2022-2023-ban indul 16 kutatóval,

akik kilencméteres, speciális jégfúróval dolgoznak négy-öt szezonon át, hogy a felszín alatt akár 2800 méterre rejtőző jégből mintát vegyenek.

– A klímatudomány egyik nagy kihívása, hogy a jelenleg kiemelt legrégebbi, 800 ezer éves jégmintánál régebbit tudunk kifúrni. Ez azért izgalmas és fontos, mert 800 ezer évvel ezelőtt a klíma jelentősen eltért az addigitól, jégkorszakok jöttek-mentek, kevesebb volt a jég a Földön. Egyelőre nem értjük, miért, de feltételezzük, hogy a szén-dioxid komoly szerepet játszott – mondta Joel Pedro, a projekt vezető kutatója.

Minden egyes fúrási szezon nagyjából nyolc nyári héten át tart, az induláshoz hat jégtraktorra és 29 szánra lesz szükség, hogy a lakókonténereket, az élelmet és a fúróberendezést a Casey bázisról Little Dome C-re szállítsák.

Borítókép: Antarktiszi fúrásból származó jégmintával dolgoznak kínai kutatók 2019. január 12-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!