hibás gének

2018.10.27. 07:15

Miért élnek rövidebb ideig a csokoládébarna labradorok?

Valószínűleg a beltenyésztés számlájára írható, hogy a fekete és a sárga retrieverek közel tíz százalékkal magasabb kort érnek meg.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Rosa Jay

A csokoládébarna labrador élete rövidebb, mint a fekete vagy sárga szőrűé, ez valószínűleg a beltenyésztés számlájára írható – állapította meg egy tanulmány.

A Sydney-i Egyetem tudósai vezette kutatócsoport mintegy 33 ezer nagy-britanniai labrador retriever adatait elemezte. Azt találták, hogy a csokoládébarnák átlagosan 10 százalékkal élnek rövidebb ideig, mint a feketék és a sárgák. Az utóbbiak átlagosan 12,1 évig éltek.

A csokoládébarnáknak kétszer nagyobb volt az esélyük, hogy fülgyulladást, négyszer nagyobb, hogy gennyes bőrgyulladást (pyotraumás dermatitiszt) kapjanak.

„A szőrzet színe és a betegségek közötti összefüggés a barna pigmentáció tenyésztésének nem várt következménye lehet” – mondta Paul McGreevy, a Canine Genetics and Epidemiology című szaklap friss számában közölt tanulmány egyik szerzője.

A csokoládészín recesszíven öröklődik a kutyákban, ezért mindkét szülőnek hordoznia kell az adott szőrzetszínnel kapcsolatos gént, hogy a kölykök is csokoládébarnák legyenek. Az embernél a szem kék színe öröklődik hasonlóan.

„Valószínű, hogy azok a tenyésztők, akik csokoládészínű kutyákat szeretnének, csak ugyanilyen szőrű kutyákat szaporítanak. Ezért lehetséges, hogy az így kapott génkészlet nagyobb arányban tartalmaz bőr- és fülgyulladásra hajlamosító géneket” – mondta McGreevy.

A tanulmány a Royal Veterinary College londoni állatorvosi egyetem szakembereivel együtt készült. Lehetséges, hogy az Ausztráliában élő labradorokra is kiterjesztik a kutatást. Ausztráliában és az Egyesült Államokban is ez a legnépszerűbb kutyafajta.

Borítókép: csokoládébarna, sárga és fekete labrador

Forrás: Shutterstock/Rosa Jay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!