királyi pompa

2021.01.29. 16:01

Mi köze van a bíbor csigának egy Izraelben talált háromezer éves textilhez?

A Földközi-tengerben élő puhatestűekből készített festéket gyakran említi a Biblia, felbukkan sok zsidó és keresztény szövegben.

Purple dye murex or the spiny dye-murex (Bolinus brandaris) on beach, Israel

Forrás: Cultura Creative/AFP

Fotó: PhotoStock-Israel

Királybíbor színűre festett, 3000 éves textildarabokat találtak izraeli régészek – közölte a Tel-Aviv-i Egyetem (TAU) csütörtökön.

A textilre a dél-izraeli Timna-völgyben bukkant rá a TAU, a Bar-Ilan Egyetem és az izraeli régészeti hatóság.

A PLoS ONE tudományos lap friss számában közölt tanulmányukban királybíbor színű szövött anyagról, egy bojtról és gyapjúszálakról írnak.

A Földközi-tengerben, Timnától több mint 300 kilométerre élő puhatestűekből készített festéket gyakran említi a Biblia, felbukkan sok zsidó és keresztény szövegben.

Először fedeztek fel vaskori bíborszín szövetet a dél-levantei területen – írták a kutatók.

„Az ókorban a bíborszín viselet a nemességet, a papságot és a királyokat illette. A bíbornak ez a lenyűgöző árnyalata, a szín tartóssága, a csiga testében található igen kis mennyiségű festékanyag miatt a színezék készítésének nehézsége tette rendkívül értékessé, gyakran az aranynál is drágábbá” – magyarázták.

Az állati eredetű festőanyaggal színezett ruhák sokkal nagyobb presztízst jelentettek, mint a növényi alapúak, a viselőjük gazdasági és társadalmi helyzete fontos jelzőinek számítottak.

A töredékekben a kettős festés módszerét is azonosították a régészek, vagyis bonyolult eljárással kétfajta csigát is felhasználtak, hogy a textil színét még erőteljesebbé tegyék.

A felfedezés rétegzett társadalomról, valamint a partvidék népeivel folytatott élénk kereskedelemről tanúskodik a tudósok szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!