méltó emlékezés

2019.04.25. 16:00

Mélyebb hatást akar gyakorolni látogatóira a hirosimai múzeum

Az 1945-ös atombomba-támadás áldozatainak személyes tárgyaival és új fényképekkel kibővített állandó kiállítással nyílt meg a hirosimai Béke Emlékmúzeum, amely nagyszabású helyreállítási munkálatokon esett át az elmúlt két évben.

Forrás: AFP/Yomiuri

Fotó: Hiroto Nomoto

Az intézmény reményei szerint az áldozatok ruháinak, cipőinek, fényképeinek és rajzainak bemutatásával sikerül mélyebb hatást gyakorolni a látogatókra, mint azzal, ha csupán magyarázó szövegeket használnak. A főépületben továbbá külön szekciót alakítottak ki az atombomba-támadáskor Hirosimában lévő amerikai hadifoglyoknak és a többi külföldi áldozatnak.

A felújított épületrészben jelenleg 538 tárgy van kiállítva. Az újonnan kihelyezett képek egyike egy életnagyságú fotó egy lányról, aki az atombomba által elpusztított terület előtt áll, míg a fekete-fehér fényképek egy része a súlyosan összeégett áldozatokat örökíti meg.

A múzeum főépületét 2017 áprilisában zárták be, hogy egyrészt megújítsák állandó kiállítását, másrészt, hogy földrengésbiztossá tegyék a szerkezetét. A múzeumban ez volt a harmadik jelentősebb renoválás az intézmény 1955-ös megnyitása óta.

Hirosima a bombázás pillanatában a hirosimai Béke Emlékmúzeum kiállításán. Fotó: AFP/Yomiuri/Hiroto Nomoto

A márciussal zárult pénzügyi évben nagyjából 1,52 millió látogató kereste fel a múzeumot, ezen belül rekordot jelentő 430 ezren érkeztek a tengerentúlról.

Az intézmény keleti szárnyában kaptak helyet a papírdarvak; a négy alkotást 2016-ban Barack Obama akkori amerikai elnök ajándékozta az intézménynek a japán városban tett látogatásakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!