Ország-világ

2020.10.18. 15:04

Megtartotta a földben talált régészeti leleteket, vádat emelhetnek ellene

A kunszentmiklósi nyomozók lopás miatt javasolnak vádemelést egy szabadszállási férfi ellen, aki a gyanú szerint megtartotta magának a földben talált régészeti leleteket – közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján.

Forrás: Shutterstock

Az egyik múzeum képviselője 2019 szeptemberében tett feljelentést egy régészeti lelettel kapcsolatban, miután az egyik közösségi portálon rábukkantak egy nagyon jó állapotban lévő, több száz évesnek látszó szablya fényképére.

A szakértők a fotó alapján a harci eszközt a honfoglalás korából származónak gondolták. A képet nyilvánosságra hozó férfi a közösségi oldalon azt állította, hogy a tárgyat egy fémkereső segítségével találta Szabadszállás határában, majd kiásta és hazavitte – tették hozzá.

A nyomozók a bejelentés alapján átkutatták a 30 éves szabadszállási férfi házát, mivel

minden, az ország területén talált régészeti tárgy állami tulajdon, és a törvény erejénél fogva védelem alatt áll.

A rendőrök nem találták meg a szablyát, kiderült ugyanis, hogy a férfi csupán egy internetről letöltött képet posztolt, és az a tárgy nincs a birtokában. A nyomozók mégsem távoztak üres kézzel: az ingatlanból több, valóban régészeti leletnek minősülő dolog került elő.

A többségében bronzból készült darabokról a szakértői vélemények alapján bebizonyosodott, hogy egy részük a Krisztus előtti XII-XIII. századból, illetve egy áttört, bronz fibula a római korból, azon belül a II-III. századból származik.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!