rejtély

2019.07.23. 15:38

Megtalálták az 1968-ban eltűnt francia tengeralattjárót

A Minerve fedélzetén 52-en dolgoztak, amikor 1968 januárjában a dél-franciaországi Toulon partjai közelében nyoma veszett.

Forrás: Marine Nationale/AFP

Fotó: Sebastien Chenal

Egy kutatócsapat megtalálta az 1968-ban eltűnt Minerve tengeralattjárót – jelentette be a francia védelmi miniszter a Twitteren.

A Minerve fedélzetén 52-en dolgoztak, amikor 1968 januárjában a dél-franciaországi Toulon partjai közelében nyoma veszett. A korábbi keresési kísérletek nem jártak sikerrel – írta a BBC hírportálja.

A tengeralattjáró a dél-franciaországi Marseille kikötőjében a 60'-as évek második felében
Fotó: STF/AFP

Florence Parly védelmi miniszter márciusban jelentette be, hogy a gyászoló családok kérésére ismét kutatni kezdenek a Minerve után.

„Most találtuk meg a Minerve-t. Siker ez, megkönnyebbülés és technológiai bravúr. A családokra gondolok, akik nagyon régóta várnak erre a pillanatra” – írta a Twitteren.

Az új kutatócsapat ismét elemezte az eltűnésről szóló információkat, köztük az árapály adatait is. A felfedezést az Ocean Infinity amerikai magáncég hajója tette – mondta el egy francia tengerésztiszt az AFP francia hírügynökségnek.

A tengeralattjárót Toulontól 45 kilométerre, 2370 méteres mélységben találták meg.

Sosem derült ki, hogy mi okozta a balesetet, amelyben a Minerva elsüllyedt. Az 1960-as években számos katonai tengeralattjáróval történt halálos katasztrófa világszerte.

Borítókép: az AsterX drón a francia óceánjáró „Antea” fedélzetén a La Minerve tengeralattjáró kutatása során

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!