13°
17°
10°

Megszületett a döntés a híres majomszelfiperben

Két év után került pont az ügy végére.

Megnyerte a brit fotós a két éve húzódó szerzői jogi pert a majomszelfi ügyében: egy amerikai bíróság a fotósnak adott igazat, aki viszont önként lemondott a fotóval kapcsolatos jövőbeni bevételei negyedéről a fényképezőgépével véletlenül magát lefotózó makákó javára.

David Slatert a PETA nemzetközi állatvédő szervezet perelte be, szerintük ugyanis a híressé vált kép utáni szerzői jogi bevétel az indonéziai dzsungelben élő makákónak jár – idézte fel az esetet a BBC News keddi beszámolója.

A per hosszan húzódott, de egy San Franciscó-i bíróság pontot tett az ügy végére. Az ítélet szerint a majmot nem illeti meg a szerzői jog, Slater azonban úgy döntött, hogy a szerzői jogból a jövőben befolyó összeg negyedét olyan jótékonysági szervezetnek utalja, amely gondoskodik „a Naruto nevű majomról vagy élőhelyének megőrzéséről”.

A brit fotós 2011-ben készített fotósorozatot Szulavézi állatvilágáról. A felvételeket később könyvben mutatta be, amelyben két, Naruto által készített önportré is szerepelt, ami úgy született, hogy a majom az őserdőben felkapta egy gépét és véletlenül készített magáról pár vigyorgó szelfit, amelyek nagy sikert arattak világszerte.

A PETA a perben megpróbálta elérni az állatok alapvető jogainak kiszélesítését, Slater viszont hangsúlyozta, hogy túl sok energiája ment el a pereskedésre, holott ő maga is állatvédő, és képeivel segített az Indonéziában élő állatoknak.

A Naruto vs. David Slater-ügyben egyébként a szelfiző majom azonosítása is vita tárgyává vált, mivel a PETA a Naruto nevű nőstényként hivatkozott a fényképező állatra, míg Slater azt állította, hogy a képet egy hím készítette.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Traffipax Bács-Kiskun megyében
2
Személyvonat és autó ütközött össze Bácsalmásnál
3
Ismeretlen holttestet nem lehet hamvasztani – megyénkben 36 halott azonosítatlan
4
Magyarország legszebb birtoka Kecskemét határában van
5
Kigyulladt egy teherautó Hetényegyházánál
hétköznapi hős
16 ezer eurót talált a metrón egy diáklány, átadta a rendőrségnek 
terrorizmus / 2 órája
Egy harmadik férfit is elfogtak a londoni metrómerénylet kapcsán
A 25 éves férfit a walesi Newport városában vették őrizetbe.
Gyász
Gyászhír Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy BAKA KÁROLY a kiskunhalasi tisztiorvosi szolgálat volt dolgozója életének 77. évében türelemmel viselt betegségben elhunyt. Temetése 2017. szeptember 25-én, (hétfőn) délelőtt 11.00 órakor lesz Kiskunhalason római katolikus temetőben. A gyászoló család. Kiskunhalas
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BAKAINÉ KÁLVIN MÁRTA kecskeméti lakos, 51 éves korában, hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása és az urna elhelyezése szeptember 22-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Barátok Templomában. Kérjük egy szál virággal búcsúzzanak. A gyászoló család.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FODOR JÁNOS ágasegyházi lakos, életének 78. évében elhunyt. Temetése 2017. szeptember 21-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ÁGOSTON LÁSZLÓ ny. iskola igazgató életének 89. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2017. szeptember 23-án, 11.00 órakor a Barátok Temploma Urnatemetőjében, a római katolikus vallás szertartása szerint helyeztetjük örök nyugalomra. "Drága emléke szívünkben él!" Táviratcím: Ágoston Zsuzsanna, Kecskemét, Rákóczi u 5. III. 1.
"Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek." Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ IMRE lakiteleki lakos, életének 79. évében elhunyt. Utolsó útjára 2017. szeptember 22-én, 14.00 órakor kísérjük a lakiteleki Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
"Megpihenni tértél fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. De az emlékeddel szívünkben maradtál, számunkra Te soha meg nem haltál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VARGA ISTVÁNNÉ Katona Irén kerekegyházi lakos, 82 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 22-én, 15.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik JANKAHIDY OTTÓNÉT Légrády Ilonát utolsó útjára elkísérték, fájdalmunkban osztoztak, sírjára virágokat helyeztek. Külön köszönetünket fejezzük ki a Megyei Kórház VI. em-i Krónikus Belgyógyászat főorvosának, dr. Bank Gyulának, valamint az osztály ápolóinak, áldozatos, gondoskodó munkájukért. A gyászoló család.
Szeretettel és fájdalommal emlékezünk SZABADSZÁLLÁSI FERENCNÉ Molnár Ceciliára aki már 8 éve, hogy nincs közöttünk.
labdarúgás / 5 órája
Négy pályán vívnak kupacsatát
Vincze Miklós
vb-selejtező / 5 órája
A dánok egy félidőt hagytak női labdarúgóinknak
akár a szimfónia / 6 órája
Október elejétől új darabbal hódít a Thália Színház
kecskemét / 6 órája
Közel 800 üveg befőttet adományoztak a nyugdíjasok
Koós Kata
filléres praktikák / 6 órája
Ragyogni fog otthona ezektől a természetes tisztítószerektől
különlegességeket kóstolhatnak / 7 órája
Temérdek finomság várja a nyíregyházi fesztiválra látogatókat