balszerencse

2018.05.15. 10:15

Megrongálták a kiállítás-előkészítők Picasso önarcképét

A nagy várakozás övezte tétel visszavonását hétfőn jelentette be az aukciósház.

(FILES) In this file photo taken on May 3, 2018 a Christie's employee takes a picture of Pablo Picasso's "Le Marin" during a media preview at Christie's in New York. A Picasso self-portrait estimated to be worth $70 million and due to go under the hammer in New York on May 15, 2018, has been "accidentally damaged" and withdrawn from auction, Christie's said. The 1943 masterpiece called "The Marin" or "The Sailor" had been a highlight of Christie's marquee impressionist and modern evening art sale. According to US media, it belongs to former casino magnate Steve Wynn.Christie's said the damage happened on Friday "during the final stages of preparation." / AFP PHOTO / Don EMMERT / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Fotó: AFP

Sérülés miatt visszavonták a Christie's keddi New York-i aukciójáról Pablo Picasso egy ritka és különleges önarcképét, amely az árverés egyik fénypontjaként 70 millió dollárra (18 milliárd forint) becsült áron kelhetett volna el.

A Le Marin (A matróz) című kép pénteken, az elárverezendő festmények kiállításának előkészületei közben rongálódott meg. A nagy várakozás övezte tétel visszavonását hétfőn jelentette be az aukciósház. A Christie's titkolja, hogy mi történt a képpel, csak annyit közölt, hogy két külső restaurátortól kértek tanácsot a helyreállításra, amihez időre van szükség.

A matróz különlegesnek számít az amúgy is ritka Picasso-önarcképek között, és jó esélye volt arra, hogy rekordárat érjen el saját kategóriáján belül.

Az olajfestményen egy csíkos felsőt viselő, szomorú tekintetű férfi látható egy széken ülve. A sötétes, feszült hangulatú festményen látható személy a jobb kezével a fejét támasztja, amely a mélabú kifejezésének hagyományos módja – magyarázta egy korábbi prezentáció alkalmával Conor Jordan, a Christie's szakértője.

Az 129-szer 80 centiméteres alkotás 1943-ban készült, amikor Picasso a német csapatok által megszállt Párizsban élt. A spanyol képzőművész attól rettegett, hogy a német titkosrendőrség letartóztatja és koncentrációs táborba hurcolja.

A festményt Steve Wynn amerikai kaszinómogul bocsátotta volna árverésre, aki 2006-ban saját maga is megrongált egy Picasso-képet. A Le Reve (Az álom) című festményt barátainak mutogatta Las Vegas-i irodájában, amikor jobb könyökével véletlenül átszakította a vásznat.

A sérülés előtt 139 millió dollárra biztosított festmény értéke egy szakértői vélemény szerint 85 millió dollárra zuhant a restaurálás ellenére is, ám Wynn végül 2013-ban 155 millió dollárért adta el egy aukción Steve Cohen pénzügyi befektetőnek.

Egy Leonardo da Vincinek tulajdonított olajkép, a Salvator Mundi (Világmegváltó) 2017 novemberében 450 millió dollárért történt eladásáig egy Picasso-mű volt az árverések történetének legdrágább festménye, a Les Femmes d'Alger (Az algíri nők) O változatáért 179,4 millió dollárt (akkori árfolyamon 49 milliárd forintot) fizettek a Christie's aukciósház 2015-ös aukcióján.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!