szabad az út

2018.03.07. 17:08

Mégis megmászhatják a Mount Everestet vakok és amputáltak

Megtiltani embereknek, hogy feljussanak a világ legmagasabb pontjára, sérti a nepáli alkotmány szellemét - indokolta döntését a bíróság néhány héttel a tavaszi mászószezon kezdete előtt.

This handout photograph released by Phurba Tenzing Sherpa on May 24, 2016, shows mountaineers descending from Camp One to Everest Base Camp via The Khumbu Icefall on May 22, 2016. Rescuers searching for two Indian climbers missing on Mount Everest said that there was little hope of finding the pair alive after losing contact with them over the weekend.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: PHURBA TENZING SHERPA

A nepáli legfelsőbb bíróság megakadályozta, hogy életbe lépjen a kormány azon rendelete, amely megtiltotta volna a Mount Everest megmászását vakoknak és olyanoknak, akiknek két végtagjukat amputálták.

A katmandui kormány a múlt év végén szigorított a mászóengedélyek kiadásán arra hivatkozva, hogy csökkenteni akarja a baleseteket és haláleseteket a 8848 méter magas hegyen.

Az óév utolsó napjaiban hozott rendelet a teljesen vak és a két végtagjukat is elvesztett személyektől tagadta volna meg a Mount Everestre szóló engedélyt, továbbá azoktól, akik orvosilag nem alkalmasak a 8848 méteres hegy megmászására.

A kormány döntését hegymászók és fogyatékosok bíróságon támadták meg, köztük a brit hadsereg nepáli elitalakulatának egy veteránja, Hari Budha Magar gurkha, aki a közelgő szezon első kettős amputáltjaként tervezi megmászni az Everestet.

A Nepál, India és Kína határán fekvő hegyet már több fogyatékossággal élő ember is meghódította. Az első teljesen vak hegymászó az amerikai Erik Weihenmayer volt 2001-ben, míg az első olyan ember, akinek mindkét lábát amputálták, az új-zélandi Mark Inglis 2006-ban.

A Mount Everestet legkevesebb 5300-an – ebből az elmúlt évben 445-en – mászták meg azóta, hogy a feljegyzések szerint elsőként Edmund Hillary és segítője, Tenzing Norgay 1953-ban felért a tetejére.

A hegycsúcs megmászására április-májusban a legkedvezőbbek az időjárási feltételek, ilyenkor százak indulnak el a világ legmagasabb pontjára.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: AFP/Phurba Tenzing sherpa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!