fontos kutatási hely

2018.11.03. 07:33

Mégis megépülhet Hawaii szent földjén az óriásteleszkóp

Csaknem tíz év után hozta meg döntését a bíróság, de az őslakosok még nem adják fel, készek az utcára vonulni.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Benjamin Boccas

A hawaii legfelső bíróság kedden jóváhagyta a Mauna Kea vulkán csúcsára tervezett óriásteleszkóp építési engedélyét, a döntéssel megnyílt az út a terv megvalósítása előtt.

„Évek óta együtt létezik a csillagászat és a Mauna Kea használata az őslakos hawaiiak által, és a TMT program nem fogja meggátolni az őslakosokat a vulkáni csúcs használatában” – indokolta döntését a testület.

Az óriásteleszkóp építését ellenző őslakosok azért fordultak bírósághoz, mert szerintük az építkezés meggyalázza szent földjüket.

Az építkezés támogatói és ellenzői régóta várják az 1,4 milliárd dolláros óriásteleszkóp sorsáról szóló döntést. A projekt vezető testülete két helyszínt jelölt ki, a hawaii Mauna Kea vulkán mellett La Palma, a spanyol Kanári-szigetek egyik szigete is szerepelt a lehetőségek között.

Az óriásteleszkóp nemzetközi – amerikai, kanadai, japán, kínai és indiai – együttműködésben valósul meg. A jelenlegi csillagászati teleszkópoknál jóval nagyobb TMT 30 méter átmérőjű főtükre 492, egyenként 1,4 méteres szegmensből fog állni. A tudósok egyebek között az első galaxisok születését és a csillagvárosok evolúcióját tanulmányozhatják segítségével, valamint azt, hogy ezek milyen kölcsönhatásban vannak a fekete lyukakkal.

A 4205 méter magas vulkánon már számos teleszkóp működik, mivel a csillagászok szerint ez a legalkalmasabb helyszín a világűr megfigyelésére száraz, hideg klímája, tiszta levegője és optimális atmoszférája miatt.

Az óriásteleszkóp építése körüli viták és bírósági csatározások 2009 óta folynak. Az építési engedély kiadása után megkezdett munkálatokat 2015-ben felfüggesztették, mert tüntetések sorozatával, a hegycsúcsra vezető utak lezárásával az őslakosok megakadályozták az építkezést.

A hawaii legfelsőbb bíróság 2015-ben érvénytelenítette a teleszkóp építési engedélyét, mivel a hatóságok nem vették figyelembe a projektet ellenzők véleményét. Az illetékes bíró júliusban arra kötelezte a földhivatalt, hogy döntése meghozatala előtt hallgassa meg a projekt támogatóinak és ellenzőinek véleményét, csak ezután hagyhatja jóvá vagy vetheti el az építési terveket. Az állami föld- és természeti erőforrás hivatal egy éve adott ismét engedélyt az építkezés megkezdésére, ezt hagyta most jóvá a legfelső bíróság.

Hawaii őslakosok és természetvédelmi csoportok a döntés után közölték, csak az maradt számukra, hogy az utcákra vonuljanak.

Borítókép: Turisták a Mauna Kea vulkánon lévő csillagvizsgálónál

Forrás: AFP/Leemage/Benjamin Boccas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!