sokáig tartott

2018.04.23. 14:37

Még életében elkészült a dán királynő síremléke

Tizenöt évig tartott, most fejezték be.

Queen Margrethe of Denmark at the balcony of Christian IX·s Palace, Amalienborg in Copenhagen, on April 16, 2018, on the occasion of HM Queen Margrethe's 78th birthday Photo: Albert Nieboer/ Netherlands OUT / Point De Vue Out - NO WIRE SERVICE - Photo: Albert Nieboer/RoyalPress/dpa

Margit dán királynő 78 évesen is kiváló egészségnek örvend, de 15 éve épülő síremléke, amelyben majd örök nyugalomra helyezik, már elkészült – jelentette be hétfőn a királyi ház.

Margit királynő és Bjorn Norgaard dán képzőművész a 2000-es évek közepén beszélte meg a síremlék terveit.

Eszerint a francia homokkőből, dán gránitból, Feröer-szigeteki bazaltból és grönlandi márványból emelt építmény a királyi pár 50 éves együttmunkálkodását reprezentálja.

A roskildei székesegyházban, ahol csaknem 40 dán király és királynő nyugszik a kora középkortól, az elmúlt hetekben helyezték el a királynő több tonna súlyú üveg szarkofágját, amelybe majd koporsója kerül. A szarkofágot bronz relief díszíti.

„Nagyon óvatosan jártunk el. Nem történt baleset, minden jól ment. Letakartuk a templom padlóját, így a villás targonca, amely az üvegsír darabjait szállította, nyugodtan közlekedhetett”

- mesélte Lars Bang Petersen, a székesegyház gondnoka. Hozzátette: lenyűgözte az a szakértelem, amellyel a nehéz szarkofágot a helyére állították anélkül, hogy a templomban bármiféle kárt tettek volna.

Bár a szarkofágot két személyre tervezték, Margit királynő férje nélkül fog ott nyugodni,

mivel Henrik herceg, aki februárban hunyt el, azt kívánta, hogy hamvait ne a katedrálisban temessék el.

A herceg hamvainak egy részét a Fredensborg-palota kertjében helyezték nyugalomra, másik részét pedig a tengerbe szórták végső akaratához híven.

Borítókép: Albert Nieboer / RoyalPress / DPA / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!