a vörös fák földje

2018.06.06. 10:46

Második napja ég az erdő Csernobilnál

Egyelőre nem sikerült teljesen eloltani a tüzet abban a zónában, ahol a legmagasabb a sugárzás szintje, a szél pedig Kijev felé viszi a füstöt.

A rendkívüli helyzetek hivatalának szerda reggeli tájékoztatása szerint folytatódik a tűzgócok oltása, összességében öthektáros területen ég még az erdő. A lángok oltásában 35 tűzoltókocsi és -berendezés, illetve 150 tűzoltó vesz részt. A tűzoltás kezdete óta 29 bevetést hajtottak végre a tűzoltó-repülőgépek és -helikopterek, 154 tonna vizet locsoltak az égő erdőre. A tűzoltás a Kopacsi nevű elhagyatott település környékére összpontosul.

A hivatal tájékoztatása szerint Kijevben, Csernobilban és az atomerőműhöz tartozó ipari területen a sugárzás szintje a normákon belül van.

Az UNIAN hírügynökség szerint a térségben szerda reggel északi szél fúj, és Csernobiltól Kijev irányába viszi a füstöt.

A csernobili zónában lévő Vörös-erdőben, azon a területen, ahol a legmagasabb a radioaktivitás szintje, kedden lobbant lángra a bozót, majd a tűz átterjedt az erdős területre is. Az esti órákban tízhektáros területen égett az erdő. A lángok a zóna közepén fekvő Kopacsi falunál csaptak fel.

Ennek a településnek minden lakosát evakuálták a csernobili atomerőműben 1986. április 26-án bekövetkezett baleset után, az összes épületét ledózerolták, csak a falu óvodája maradt meg. A sugárzás szintje az atomerőműtől mintegy 8 kilométerre nyugatra lévő területen annak idején olyan magas volt, hogy a fenyőerdő fái vörösesbarnák lettek, és innen kapta a nevét a Kopacsi melletti erdő. Ez a terület máig a tiltott zóna legszennyezettebb része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!