siker

2019.03.08. 18:12

Visszatért a Földre a SpaceX űrhajója

Florida partjaitól néhány száz kilométerre landolt az Atlanti-óceánon.

Így drukkoltak a mérnökök és az űrhajósok a kilövés előtt

Forrás: AFP PHOTO / NASA / JOEL KOWSKY

Visszatért a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Földre a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat űrhajója, a Crew Dragon.

Fotó: Az űrhajó még a Földön Forrás: AFP PHOTO / NASA/SPACEX/HANDOUT
Fotó: AFP PHOTO / NASA/ SPACEX / HANDOUT

A Dragon közép-európai idő szerint pénteken reggel, hatnapos tesztrepülés után vált le az ISS-ről, fedélzetén egyetlen „utassal”, a szenzorokkal felszerelt Ripley nevű bábuval, hat óra elteltével pedig ejtőernyők segítségével sikeresen leszállt az óceán vízén.

A sikeres tesztrepülés azt jelenti, hogy a SpaceX már idén élő űrhajóssal a fedélzetén indíthat űrhajót, és nyolc év után az Egyesült Államok ismét saját maga küldheti a kozmoszba űrhajósait, akik eddig orosz segítséggel jutottak fel a Nemzetközi Űrállomásra.

A Crew Dragon a floridai Cape Canaveralből indult útnak szombaton egy Falcon-9-es hordozórakétán, és mintegy 27 óra alatt érkezett meg céljához.

A 4,9 méter magas űrjármű próbaútján 180 kilogrammnyi utánpótlást és eszközt szállított a Nemzetközi Űrállomásra, ahol öt napig tartózkodott. Ezalatt Anne McClain amerikai űrhajós és Saint-Jacques további teszteket végezett az űrkapszulán, és ellenőrizték a berendezéseit.

2011 óta csak az oroszok szállítanak embereket a Nemzetközi Űrállomás és a Föld között. A SpaceX űrhajói néhányszor megtették az utat 2012 óta, de csak ellátmány volt a fedélzetükön.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) az idén először magánvállalatra bízza űrhajósai szállítását: a tervek szerint júliusban űrhajósokkal a fedélzetén indítják útnak a Dragont; a 2014-es megállapodás értelmében hat oda-vissza útért 2,6 milliárd dollárt (több mint 722 milliárd forintot) fizet a SpaceX-nek.

Az Elon Musk alapította cégen kívül a NASA-val a Boeing is szerződött, a következő hónapokban tesztelheti saját fejlesztésű kapszuláját, a Starlinert.

Borítókép: így drukkoltak a mérnökök és az űrhajósok a kilövés előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!