öröklődő zene

2018.04.23. 11:21

Már biztos, hogy túlél minket a Massive Attack

Svájci tudósok szintetikus DNS-re tárolták a Massive Attack Mezzanine című album hanganyagát a megjelenés huszadik évfordulója alkalmából - jelentette be a Zürichi Műszaki Egyetem.

British Trip-Hop band "Massive Attack" performs on the main stage at the Big Chill festival near Ledbury in Herefordshire on August 6, 2010. Running from the 5th to the 8th of August, the festival features some of the more popular bands and musicians from the underground music scene as well as more established acts such as Lily Allen and Massive Attack. AFP PHOTO/Leon Neal / AFP PHOTO / LEON NEAL

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Leon Neal

Genetikai információként mentik el a lemez hangjait, így az több százezer éven át fennmarad – áll a közleményben.

Az elektronikus zenét játszó brit együttes albumának dalait, köztük a Teardrops című slágert 920 ezer rövid DNS-szakaszra kódolják. Ezeket ötezer apró üveggömbbe helyezik, melyek egy kis palackba kerülnek végül, ott fogják őket tárolni.

A CD-k nagyjából 30 éven át használhatók, a DNS-tárolás ellenben gyakorlatilag örök életű – mondta Robert Grass, az egyetem funkcionális anyagokkal foglalkozó laboratóriumának kutatója.

Ha a későbbi nemzedékek meg akarják hallgatni a DNS-en tárolt zenét, nem CD- vagy lemezjátszóra lesz szükségük, amire a zene eredetileg felkerült, hanem genetikai laboratóriumra.

„A hagyományos adattárolási módszerekhez képest a DNS-re kódolás elég bonyolult és költséges eljárás, ám ha kiveszik az üveggolyóból, olcsón és gyorsan másolható – magyarázta Grass.

A Zürichi Műszaki Egyetem szerint a 15 megabájtos album a második legnagyobb, DNS-en tárolt adategyüttes. A legnagyobbat a Microsoft 200 megabájtos dokumentuma.

Borítókép: AFP PHOTO / Leon Neal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!