Megdöbbentő jelenség

2021.08.25. 16:18

Már a Föld légkörében járt, amikor darabjaira hullott a meteorit

Az égitest részei szerencsére lakatlan területeken csapódtak be.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy kisebb meteorit hullott szét a horvátországi Fiume felett. Az eset augusztus 14-én történt, de a horvát meteoritfigyelő hálózat csak most számolt be róla.

A helyi és a nemzetközi sajtóban is tettek közzé képeket a meteoritról, valamint a villanásról, amely a széthulláskor volt látható. Több kamera felvette ugyanis a tűzgömböt, amely hajnali négy óra után pár perccel, közel száz kilométer magasan jelent meg.

Az égitest másodpercenként 13 kilométeres sebességgel süvített át a Föld légkörén, majd nagyjából 23 kilométer magasan darabjaira esett szét.

Dorian Bozicevic, a horvát meteoritfigyelő hálózat munkatársa szerint a tűzgömb a legnagyobb villanáskor úgy ragyogott, mint a telihold. A jelenséget a környező országokban, Szlovéniában és Olaszországban, de még Prágában, 530 kilométerrel messzebb is észlelték.

Damir Segon, a szervezet koordinátora elmondta, hogy a számítások szerint egy nagyobb meteoritdarab valahol délkeletre Fiumétől, a hegyekben zuhanhatott le. Az érintett helyen viszont járhatatlan és veszélyes területek vannak, ezért nem indulnak a darab keresésére.

Idén ez volt a második meteorithullás, amelyet az országban észleltek.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!