környezetvédelem

2021.01.16. 07:28

Már 50 tagállam védi a Föld szárazföldi és óceáni területeit

Ötvenre nőtt a tagállamok száma a High Ambition Coalition for Nature and People környezetvédelmi együttműködésben, amelynek célja, hogy a Föld szárazföldi és óceáni területeinek legalább 30 százalékát védelem alá helyezze 2030-ig – közölték Párizsban, a One Planet Summit elnevezésű klímacsúcson.

Forrás: Shutterstock

A tagok együttesen a szárazföldi állat- és növényfajok mintegy 30 százalékának, valamint a biomasszában és a talajban lévő szénraktárak egynegyedének otthonául szolgálnak.

A határaikon belül található a globális tengeri biodiverzitás megőrzése szempontjából legfontosabb óceáni területek 28 százaléka és a Föld vizeiben található széntartalékok egyharmada is.

A koalíció biztosítani akarja, hogy a Föld természetes rendszereinek, növényeinek és állatainak védelmét célzó új globális keretek – melyek véglegesítése és elfogadása várhatóan a májusi kínai ENSZ-klímacsúcson történik meg – tartalmazzák a 30x30-as célkitűzést is.

„A bolygó 30 százalékának védelme kétségkívül növelni fogja polgárainak életminőségét és segít megvalósítani egy igazságos, karbonmentes és ellenálló társadalmat” – mondta Andrea Meza, Costa Rica környezetvédelmi és energiaügyi minisztere.

A koalíció közleményében kiemelte, hogy az emberiség jólléte az élelmet, tiszta vizet, tiszta levegőt és stabil klímát biztosító természeti rendszerek összeomlásának megakadályozásától függ.

Egyre több tudományos kutatás támasztja alá azt, hogy a bolygó felét természetes állapotában kell megőrizni, hogy a klímaváltozás és a biodiverzitás csökkenése okozta kettős krízist kezelni lehessen. Az átmeneti cél ezért a 30 százalékos védelem elérése 2030-ig.

Jelenleg a világ szárazföldi területeinek 15, óceánjainak pedig 7 százaléka áll valamilyen szintű védelem alatt.

A veszélyeztett állat- és növényfajok számára létfontosságú élőhelyet jelentő erdők, óceánok és más ökoszisztémák védelme és gondozása segítheti a koronavírus-járványból való gazdasági felépülést is – emelte ki a koalíció.

A McKinsey & Company tanácsadócég szeptemberi tanulmánya szerint a bolygó 30 százalékának védelme 650 ezer munkahelyet teremtene és mintegy 30 millió munkahelyet támogatna az ökoturizmus és a fenntartható halászat területén.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!