őskori maradványok

2020.09.09. 13:04

Mamuttemetőre bukkantak egy reptér építése közben (videó)

A mamutmaradványokat és számos más őskori állat csontjait Mexikóváros körzetének északi részén, Zumpangóban folyó építkezésen találták.

Handout photograph released on November 6, 2019 by Mexico's National Institute of Anthropology (INAH) shows an expert working on mammoth bones in Tultepec, Mexico. - The bones of at least 14 mammoths, who would have lived more than 14,000 years ago, were found in what is believed to be the first find of a mammoth trap set by humans. (Photo by HO / INAH / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / INAH " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP / INAH / HO

Fotó: AFP

„Több mint száz ősállat, közük

mamut, teve, ló, bölény, hal, madár, antilop és rágcsáló maradványait találtuk meg”

- mondta el az AFP-nek az ásatást vezető Jesus Cantoralt.

A maradványok a terület 194 pontjáról kerültek elő. Az első csontokat tavaly októberben találták meg, amikor az új repülőtér üzemanyagtermináljának helyét ásták ki.

Zömmel 10-25 ezer évvel ezelőtt éltek azok az őslények, amelyek maradványai előkerültek.

A mamutcsontok feltárása rendkívüli alapossággal és óvatossággal folyt, nehogy egy esetleges másik faj maradványai sérüljenek a kiemeléskor.

A tudósok úgy vélik, a helyszínen egykor egy tó lehetett, amely odavonzotta az állatokat.

Az őslények feltehetően egy hirtelen áradás áldozatai lettek, megfulladtak.

Araceli Yanez régész szerint minden adott volt a mamutok számára a környéken, hogy hosszú ideig ott élhessenek. A tó környezete azonban télen mocsarassá válhatott, az óriási testű mamutok beleragadhattak a sárba, és éhen haltak – magyarázta a kutató.

A tó és környéke viszont kitűnő állapotban megőrizte maradványaikat is.

Mexikóban korábban is találtak őslénymaradványokat, köztük mamutcsontvázakat. 1970-ben Mexikóvárosban bukkantak rá egy mamutcsontvázra egy aluljáró építése közben, 2012-ben pedig egy szennyvíztisztító telep építése közben, a főváros közelében találták meg mamutok és más jégkorszakbeli állatok csontjait. Tavaly Tultepecben, a készülő új repülőtér mellett ásták ki 14 mamut csontjait.

A mamuttemetőből előkerült csontvázakat a tervek szerint az elkészült repülőtéren állítják majd ki.

Az új légikikötőn több ezer munkás dolgozik, Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök ígérete szerint 2022 márciusában adják át.

Borítókép: a 2019-es tultepeci ásatáson dolgozik egy férfi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!