inkább kiwit látnának a városban

2018.08.30. 12:26

Macskátlanítanának egy új-zélandi települést

A lakosok tiltakozása ellenére is száműznék a házi kedvenceket annak érdekében, hogy megőrizzék a helyi élővilág sokszínűségét.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Lario

A Déli-sziget legdélibb csücskén fekvő Omaui városka önkormányzata olyan rendelettervezetet tett közzé, amelynek értelmében összeírnák, mikrochippel látnák el és szükség esetén ivartalanítanák a településen élő összes macskát, és megtiltanák az elpusztuló házi kedvencek pótlását.

„Nem vagyunk macskagyűlölők, de azt akarjuk, hogy sokszínű természet vegyen körül bennünket” – mondta John Collins természetvédő, a macskatartási tilalom kezdeményezője.

Az új-zélandi természetvédők nem igazán kedvelik az európai telepesek által behurcolt macskákat, mert azok nagyon hatékony ragadozók és halálos ellenségei szinte az összes őshonos vadon élő állatfajnak, köztük a madaraknak, gyíkoknak és rovaroknak.

A macskatartás országos probléma Új-Zélandon, ahol rohamosan fogyatkoznak az őshonos fajok. Már létrehoztak olyan védett övezeteket, ahol kerítéssel tartják távol a macskákat.

Eugenie Sage környezetvédelmi miniszter nemrég a főváros, Wellington lakóinak is azt javasolta, mondjanak le a macskatartásról, hogy városi környezetben is újra meg lehessen honosítani a szigetország ikonikus madarát, a kiwit.

Omaui lakói közölték, hogy petícióval fognak tiltakozni a macskamentesítési terv ellen.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock/Lario

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!