reflektorfényben

2018.02.23. 17:17

A látogatók szeme láttára vizsgálják az egyik legszebb holland festményt

Jan Vermeer holland festő leghíresebb alkotását, a Leány gyöngy fülbevalóval című festményt két héten át vizsgálják a hágai Mauritshuis múzeumban.

Az 1665 körül készült remekművet utoljára 1994-ben vizsgálták meg a Hága központjában álló múzeumban.

„Noha nincs még szükség restaurálásra, a nem roncsoló elemzési technológiában jelentős fejlődés ment végbe az elmúlt 25 évben”

- magyarázta közleményében a múzeum.

A kutatókat régóta ámulatba ejti a festmény, amely egy kék és sárga textilből csavart turbános, titokzatos tekintetű fiatal lányt ábrázol, egyik fülében gyöngy fülbevalóval.

„Maradt azonban néhány megválaszolatlan kérdés arról, hogyan festette Vermeer a híres képet és milyen anyagokat használt”

- áll a közleményben.

A Lány reflektorfényben elnevezésű, hétfőn induló projekt két héten át tartó vizsgálataihoz a legmodernebb technológiákat, röntgen-fluoreszcencia analízist és digitális mikroszkópot használnak, hogy „a legapróbb részletekig feltárják a vászon, a színezőanyagok és az olaj titkait”.

A nemzetközi kutatócsoport üvegfalak között fog dolgozni, hogy a látogatók is megfigyelhessék a munkát.

„Ebben a két hétben múzeumunk a világ egyik legtökéletesebb kutatóközpontjának ad otthont” – vélte Abbie Vandivere, a Mauritshuis kutatási vezetője.

Miután a munkát elvégezték, a mű „a világ egyik legjobban dokumentált alkotásainak egyike lesz” a közlemény szerint.

A fiatal lány a 45-szer 40 centiméteres festményen, amely regényt és filmet is ihletett, valószínűleg sosem élt, csak a művész képzeletében.

Borítókép: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!