Akadálymentes túrázás

2020.09.01. 07:02

Lánctalpas kerekesszéket fejlesztett ki egy német férfi (videó)

Túraútvonalakon használható lánctalpas kerekesszéket fejlesztett ki egy férfi Németországban.

Forrás: Shutterstock

Fél éven át dolgozott a Scuttler névre keresztelt, óránként legfeljebb 6 kilométeres sebességgel közlekedő járművön, mely a jövőben a mozgáskorlátozottaknak is elérhetővé teheti a hegyi túrák élményét.

Egyelőre az 55 éves Martin Ebner maga készíti a terepszéket, de amennyiben szállodáktól vagy turisztikai központoktól érkezne rá igény, a sorozatgyártás is megvalósítható.

A Reisen für alle (Az utazás mindenkié) elnevezésű országos projekt során készített adatbank áttekintést ad a németországi akadálymentes turisztikai lehetőségekről: az országban 2000 ilyen hivatalos program és helyszín van.

Kerekesszékkel közlekedők számára azonban messze nem minden úti cél megközelíthető, az adatbank kínálatán belül mindössze csupán 150 szállás, múzeum és kiránduló útvonal létezik országszerte.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=116&v=gXN7jZo0nHM&feature=emb_logo

A kritériumok nagyon szigorúak: a túraútvonalaknak például szinte végig 180 centiméter szélesnek kell lenniük és 500 méterenként kell lennie ülőalkalmatosságnak, például padnak vagy akár csak egy fatuskónak, falnak.

Martin Ebner járművével azt szeretné elérni, hogy minden turista elindulhass túrázni oda, ahova csak szeretne. A Scuttlert eredetileg 80 éves édesanyja számára készítette.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!