kiszagolják

2021.05.16. 07:53

Kutyák segítik egy veszélyeztetett teknősfaj egyedeinek felkutatását

Kutyák segítségével kutatják fel és vizsgálják meg egy veszélyeztetett teknősfaj egyedeit a kutatók az amerikai Illinois államban, hogy feltérképezzék a hüllők egészségére és élőhelyére veszélyt jelentő tényezőket.

A szakemberek szerint a díszes dobozteknős, amely egykor Illinois 102 megyéjének felében előfordult, ma már kevesebb mint tízben található meg.

Egyik ismert otthona Lee megyében van, ezért a Chicagói Állattani Társaság és az Illinoisi Egyetem szakemberei 1500 hektárnyi füves területet fésültek át a megyében a múlt héten.

A kutatócsoport munkáját Boykin-spánielek segítették, amelyek ki tudják szagolni a teknősök nyomát. A felfedezett példányokról pontos feljegyzéseket készítettek, megvizsgálták a szemüket, a fülüket, az orrukat, lemérték őket és vérmintát vettek tőlük.

Matt Allender, a társaság állatorvosa és az egyetem munkatársa elmondta, hogy a díszes dobozteknősök páncélját jellegzetes sárga mintázat díszíti. Nagyjából 450 grammot nyomnak és 8-10 centiméter hosszúak.

Az apró hüllők egészségét vizsgáló tanulmány a 15. évében jár. A múlt hét pénteken gyűjtött legfrissebb adatok segítenek a szakembereknek megállapítani, hogy milyen tényezők jelentenek fenyegetést a teknősök élőhelyére és egészségére.

„A díszes dobozteknősök a környezet és az ökoszisztéma állapotának őrszemeiként működnek, az emberhez hasonlóan ők is használják a szárazföldi és vízi erőforrásokat. Egészségi állapotuk tehát a környezet állapotát tükrözi” – tette hozzá a szakember.

Borítókép: Díszes dobozteknős

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!