felújítás

2018.07.03. 16:45

Krasznahorkát három éven belül megnyitják a nyilvánosság előtt

Jelenleg a közbeszerzés folyik amelynek – ha minden jól megy – jövő év februárig be kell fejeződnie.

Krasznahorka, 2012. március 26. Biztonsági õr áll Krasznahorka vára elõtt, aminek leégett tetõszerkezetét ideiglenesen vízhatlan fóliával fedik be, hogy megvédjék az idõjárás viszontagságaitól. A 2012. március 10-én leégett vár a felében magyarok lakta Krasznahorkaváralja település legjellegzetesebb nevezetessége, Szlovákia egyik legértékesebb történelmi épülete. MTI Fotó: Vajda János

Fotó: Vajda János

Ľubica Laššáková kulturális miniszter a Szlovák Nemzeti Múzeumhoz (SNM) tartozó betléri múzeumban és Krasznahorkán tett látogatást – írja a Múzsa.

Vegyes érzéseim vannak a várral kapcsolatban. Mikor még diákként vezettem körbe itt az embereket, akkor ez még az a vár volt, amelyre mindenki emlékszik. Szép volt, és elképesztő történelmi műtárgyak voltak itt. Most üresek a falak, néhol a tűz nyomait láthatjuk, még ha azt is el kell mondani, hogy tényleg nagy munka van mögöttünk

– jegyezte meg Laššáková azzal, hogy a vár felújítása a prioritásai közé tartozik.

Hozzátette:

A vár eddigi felújítása semmibe sem került, mert mindent a biztosító fedezett.

Ha szükség lesz rá, az állam biztosítja a szükséges anyagi eszközöket – ígérte a miniszter asszony.

Ezenkívül azt is elmondta, hogy a vár felújítását kicsit bonyolítja, hogy a felújítás tervei nem voltak összhangban a SNM elképzeléseivel, és emiatt tavaly elálltak a felújításról szóló szerződéstől. Az SNM azóta egy saját tervezési osztályt hozott létre, amely elsősorban Krasznahorka várával foglalkozik.

Az első sikerek már megvannak. Meg tudjuk mondani, hogy Krasznahorka várának pár év múlva hogyan kellene kinéznie. Jelenleg folyik a közbeszerzés az EIÁ-n keresztül, amelynek – ha minden jól megy – jövő év februárig be kellene fejeződnie. Ez egyfajta ugródeszka lesz a munka további fázisaihoz – állapította meg Branislav Panis, a SNM igazgatója a vár felújításával kapcsolatban.

Borítókép:Biztonsági őr áll Krasznahorka vára előtt, aminek leégett tetőszerkezetét ideiglenesen vízhatlan fóliával fedik be, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól. A 2012. március 10-én leégett vár a felében magyarok lakta Krasznahorkaváralja település legjellegzetesebb nevezetessége, Szlovákia egyik legértékesebb történelmi épülete.

MTI Fotó: Vajda János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!