A nehézionok tönkreteszik a bélrendszert

2018.10.12. 11:00

Komoly veszélyben vannak a Mars-utazók

A rendelkezésre álló technika nem elég fejlett ahhoz, hogy ezt a fenyegetést kivédje.

A legújabb állatkísérletek alapján a hosszú ideig tartó űrutazások komoly veszélyt jelentenek az asztronauták szervezetére. A szakemberek most éppen azt nézték, a galaktikus kozmikus sugárzás befolyással van-e az emésztőszervrendszer egészséges működésére, és aggasztó információkhoz jutottak. A Mars meghódításának ugyanis számtalan egészségügyi vonatkozása van: kezdve a pszichológiai tényezőktől az emberi testet érő megterhelésekig – írja a legfrissebb Vasárnap Reggel.

A PNAS nevű tudományos folyóiratban közzétett legújabb publikáció alapján a galaktikus kozmikus sugárzás (GCR) jelentősen roncsolhatja az emésztőcsatorna szövetét, ezzel pedig hosszútávon megváltoztathatja az azt alkotó sejtek funkcióit. Nem nehéz kitalálni, mi lesz ennek a nem kívánt hatásnak a vége: alaposan megnő a kockázata annak, hogy a gyomor- és bélrendszerben daganatsejtek fognak burjánzani.

A kozmikus sugarak nagyenergiájú nehézionjai az agyszöveteket is roncsolják, illetve felgyorsítják a hosszabb űrutazásokra vágyó asztronauták öregedését. A veszélyes részecskék azért nem fenyegetik a földlakókat, mert minket bolygónk globális magnetoszférája védelmez, értelemszerűen ugyanakkor az űrutazók nincsenek hasonló védelemmel ellátva.

Nehézionoknak a teljesen, vagy majdnem teljesen ionizált nehéz atomokat nevezzük. Különösen erős romboló mivoltuk nagy tömegükből következik. A rendelkezésre álló technika nem elég fejlett ahhoz, hogy ezt a fenyegetést kivédje. Míg a rövid űrutazások – például a Holdra szállás – alkalmával nem sérülnek olyan mértékben az űrhajósok szövetei, hogy az komolyabb egészségkárosodást idézne elő, egy Mars-utazás, vagy egy mélyűrbe irányuló emberes küldetés már alaposan megterhelné a testet.

A NASA rágcsálókon kísérletezve jutott az előbbi megállapításra. Az állatokat a NASA űrsugárzással foglalkozó laboratóriumában tették ki kis dózisú sugárzásnak. Kiderült, hogy a nehézionokat kapó rágcsálók bélsejtjei nem megfelelő módon szívták fel a tápanyagokat, emellett rákos elfajulásra hajlamos polipokat is képeztek.

Borítókép: hirado.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!