érdekes felfedezés

2020.02.14. 16:02

Kisméretű, de hatékony gyilkológép kövületét találták meg

A Tyrannosaurus rex távoli rokonát, a 4 méter hosszú Tralkasaurust Argentínában fedezték fel paleontológusok.

Handout picture released by the Argentine Museum of Natural Sciences showing researchers working on an excavation in El Cuy, Rio Negro province, Argentina, on February 21, 2018. - The remains of a new species of carnivorous dinosaur that dwelled in the Argentinian Patagonia 90 million years ago were found by a team of paleontologists. With four meters of length, the new dinosaur was named Tralkasaurus cuyi, informed the Scientific Divulgation Agency of the National University of La Matanza on February 13, 2020. (Photo by - / Museo Argentino de Ciencias Naturales / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ARGENTINE MUSEUM OF NATURAL SCIENCES " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: ARGENTINE MUSEUM OF NATURAL SCIENCES

A 4 méter hosszú őshüllő maradványait 2018 februárjában fedezék fel Argentína központi, Rio Negro tartományában. A kutatók a Tralkasurus cuyi nevet adták a húsvevő dinónak – jelentette be csütörtökön a La Matanza-i Nemzeti Egyetem tudományos irodája.

A Tralkasaurus „mennydörgő hüllőt” jelent a patagóniai őslakosok által használt mapuche nyelven. A Cuyi pedig arra a területre, El Cuyra utal, ahol a fosszilizálódott maradványokat meglelték.

A Tralkasaurus cuyi eltörpült volna egy T Rex mellett, amelynek hossza a 14 métert is elérte. „A Tralkasaurus testmérete kisebb, mint a csoportjában, az abelisauridákhoz tartozó más húsevőké” – közölte Federico Agnolin, az Argentin Természettudományi Múzeum kutatója, aki hozzáfűzte, hogy az abelisauridák általában 7-11 méter hosszúak voltak.

Mauricio Cerroni, a kutatócsoport egy másik tagja szerint a felfedezés bizonyítja, hogy az abelisauridák csoportja sokkal kiterjedtebb volt, mint korábban gondolták.

A kutatók az őslény koponyáját, fogait, bordáit, csípőjének egy darabját és farkát találták meg.

A dinó a Tyrannosaurushoz hasonlóan rövidnyakú és izmos volt, hátsó lábain 4-4 karom nőtt, mellső lábai pedig rövidek voltak a testéhez képest.

A kutatók feltételezik, hogy a Tralkasaurus kisebb növényevő dinókkal, iguanodonokkal táplálkozott, mivel azok maradványait találták meg a közelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!