rettenetes rák

2019.06.14. 19:59

Kétszázhetvenmillió éve kihalt mélytengeri rémre bukkantak

Az újonnan felfedezett faj a Redlichia rex nevet kapta.

Forrás: Shutterstock

Egy újonnan felfedezett hatalmas mélytengeri „rém” maradványaira bukkantak Dél-Ausztráliában.

Az Adelaide-i Egyetem tudósainak közlése szerint a régóta kihalt trilobitára a Kenguru-szigeten találtak rá, csupán 30 kilométerre Ausztrália partjaitól.

A trilobiták vagy háromkaréjú ősrákok mintegy 270 millió éve haltak ki.

Az újonnan felfedezett faj a Redlichia rex nevet kapta. Harminc centiméteresre is megnőtt, ezzel a kabriumi robbanás legnagyobb trilobitafaja, melyet Ausztráliában találtak. A nagyjából 540-489 millió évvel ezelőtti kabrium földtörténeti időszak során lezajlott hirtelen, gyors faji diverzifikációt nevezi a tudomány kabriumi robbanásnak.

„Úgy döntöttünk, hogy a Tyrannosaurus rexhez hasonlatos nevet adunk neki hatalmas mérete és ijesztő lábai miatt. Ezekkel összezúzta és feldarabolta táplálékát, amelyet gyakran más trilobiták alkottak”

- mondta James Holmes, a kutatás vezetője.

Ez a hatalmas trilobita rettegésben tarthatta a tengerfenék kisebb teremtményeit

- mondta a szakértő.

A fosszíliát az Emu-öböl palás agyagjában találták. Ebben a világhírűvé vált üledékes kőzetben több mint 100 kihalt fajt fedeztek már fel.

A szakértők szerint különösen ritka, hogy egy trilobita „puha részei”, például a csápjai és a lábai is megőrződjenek.

„Érdekes módon az Emu-öbölbeli agyagpalában talált trilobita fajokon, köztük a Redlichia rexen is láthatóak olyan sérülések, amelyeket kagylótörő ragadozók okozhattak”

- mondta Diego Garcia-Bellido, az Adelaide-i Egyetem és a Dél-ausztráliai Múzeum munkatársa.

A szakértő elmondta, hogy nagy koprilitokat, vagyis fosszilizálódott üledékeket is találtak, amelyek trilobitatöredékeket tartalmaztak.

A sérült Redlichia rex példányok és a koprolitok arra utalnak, hogy vagy egy még nagyobb ragadozó fogyasztotta őket – például az Anomalocaris, egy rákszerű lény – vagy pedig az új fajnak kannibalisztikus jellemzői voltak.

A Redlichia rex példányait a Dél-ausztráliai Múzeumban fogják bemutatni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!