különleges szállítmány

2021.02.22. 15:11

Kétemeletes történelmi villát helyeztek át San Franciscóban

Egy kétemeletes viktoriánus villát helyeztetett át egy új telekre tulajdonosa San Franciscóban, hogy megmentse a 139 éves épületet a lerombolástól.

Cable Car on Hyde Street and Alcatraz visible in background, San Francisco, California, United States of America, North America (Photo by Frank Fell / Robert Harding Heritage / robertharding)

Forrás: Robert Harding Heritage

Fotó: Frank Fell

A teljes épületet nyerges vontatók segítségével vitték arrébb a több száz méterre lévő új helyére – közölte a helyi sajtó. Több száz járókelő gyűlt össze, hogy megnézzék, amint a zöld színű ház átkerül a Franklin utcából a Fulton utcába.

Ahhoz, hogy a 24 méter hosszú, kétemeletes villa eljusson a célállomásra,

parkolóórákat, közlekedési lámpákat és táblákat kellett leszerelni, fákat kivágni és elektromos vezetékeket lekapcsolni.

Azért volt szükség az épület áthelyezésére, mert a telken, amelyen eddig állt, többemeletes apartmanházat építenek. A San Francisco Cronicle című lap közlése szerint a hat hálószobás, három fürdőszobás ház

átköltöztetése 400 ezer dollárba (118 millió forintba) került,

ennyibe került fele-fele arányban az engedélyek megfizetése és a szállítás költsége. A különleges akció megvalósításához a város 15 különböző hatóságának engedélyére volt szükség.

A szállításért felelős szakértő szerint megérte a pénzt a különleges költöztetés, mivel egy történelmi jelentőségű házról van szó.

A 19. században épült viktoriánus házak és a spanyol gyarmati stílust magukon viselő épületek hozzájárulnak San Francisco építészeti atmoszférájához, amely a kaliforniai város egyik turistavonzó különlegessége.

Borítókép: San Francisco-i látkép / Illusztrációfotó / Frank Fell / Robert Harding Heritage / robertharding) Frank Fell / Robert Harding Heritage / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!