Fajmentés

2018.04.21. 09:00

Kesztyűbábbal eteti a veszélyeztetett madárfiókát az állatkert

A Prágai Állatkert munkatársai azután vették gondjukba az akkor még csak tojásban lévő rövidfarkú kittát (cissa thalassina), hogy a szülők kidobták a tojást a fészkükből.

A zookeeper uses a puppet to feed a new-born Javan green magpie on April 17, 2018 during its official presentation at a zoo in Prague. Prague zoo said that its small flock of critically endangered Javan green magpies was growing, thanks in part to a special new feeding technique using a puppet. The zoo currently has six Javan green magpies, including two chicks, one of which is being fed with the help of tweezers and a puppet resembling the striking species, known for their blue-green feathers and orange-red beaks. / AFP PHOTO / Michal CIZEK

Az egy hónappal ezelőtt kikelt fióka még mindig inkubátorban lakik és gondozói egy felnőtt példányra hasonlító kesztyűbáb segítségével etetik. Az állatkert egyik gondozója, Antonín Vaidl szerint a bábura azért van szükség, hogy a madár egészséges felnőtté váljon és tudjon szaporodni, amire nem lenne képes, ha hozzászokik az emberekhez.

„Ez súlyosan veszélyeztetett faj, ezért minden egyed számít”

- hangsúlyozta a szakember, aki szerint a bábunak nem kell tökéletesen hasonlítania egy kifejlett példányhoz, mivel a fióka számára csak bizonyos vonások: a piros csőr, a szemek körüli fekete foltok és az élénk zöld színű háttér a fontos.

Az indonéziai Jáva szigetén őshonos ritka rövidfarkú kitta és egyéb vadon élő egzotikus madarak népszerű státuszszimbólumnak számítanak hazájukban és Ázsia egyéb területein is. A madarakra ezért komoly fenyegetést jelent az orvvadászat és a természetes élőhelyeik elvesztése a mezőgazdasági terjeszkedés, a fakitermelés és a bányászat miatt.

A rövidfarkú kitta a világ egyik leginkább veszélyeztetett madara. A becslések szerint mindössze nagyjából ötven példány él belőlük a vadonban, további ötven különböző állatkertekben. Európában nagyjából harminc példány él Nagy-Britanniában és Prágában. A Prágai Állatkert jelenleg hat példánynak, köztük két fiókának ad otthont.

Az észak-angliai Chester állatkertje hat pár madarat hozott Ázsiából Európába 2015-ben. Ezek közül egy pár Prágába, egy másik a Jersey-i Állatkertbe került a fajmentési projekt keretében.

Borítóképünkön a falatozó kismadár látható

Forrás: Michal Cizek / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!