kihalás szélén

2021.10.23. 11:25

Késélen táncol az orrszarvúmentő program sikere

A kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú fajmegőrzéséért dolgozó kutatók csütörtökön bejelentették, hogy kivonják a programból az alfaj két utolsó élő egyedének egyikét, a 32 éves Najint.

Nanyuki, 2019. augusztus 23. Fegyveres vadõrök és gondozók kísérik a Föld két utolsó, északi szélesszájú nõstény orrszarvújának egyikét, a 19 éves Fatut az Ol Pejeta Rezervátumban a kenyai fõvárostól, Nairobitól mintegy 200 km-re, északra fekvõ Nanyuki közelében 2019. augusztus 23-án. Egy tudóscsoportnak az elõzõ nap sikerült petesejteket kinyerni mindkét nõstény testébõl azzal a szándékkal, hogy a megtermékenyítendõ ivarsejteket késõbb anyaállatok méhébe ültessék. A szélesszájú orrszarvú az orvvadászat miatt sodródott a kihalás szélére. MTI/EPA/Kurokava Dai

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Kurokava Dai

A Biorescue tudóscsoport kockázati és biztonsági tényezőkre hivatkozva döntött úgy, hogy nyugdíjazzák Najint, és nem nyernek tőle több petesejtet ambiciózus programjukhoz.

Ez azt jelenti, hogy már csak Najin lánya, Fatu az egyedüli északi szélesszájú orrszarvú a Földön, amely donor lehet a kihalás szélén álló alfaj megmentését célzó tudományos erőfeszítésekben.

– A kockázatokat és a lehetőségeket mérlegelve hoztuk meg a döntést, amelynek nincs alternatívája – jelezték közleményükben a Biorescu nemzetközi tudományos együttműködésben részt vevő berlini Leibnitz Zoológiai Kutatóintézet, a kenyai vadvédelmi szolgálat és az Ol Pejeta vadvédelmi terület, valamint az Avantea olasz laboratórium kutatói.

2019 óta a szakemberek az alfaj 12 embrióját hozták létre a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területen élő nőstény Fatutól és anyjától, Najintól nyert több tucatnyi petesejtből, amelyeket mostanra már kimúlt hím egyedek spermáival termékenyítettek meg laboratóriumban.

Azt már korábban megállapították, hogy sem Fatu, sem Najin nem képes kihordani borját,

ezért az embriókat béranyaként szolgáló déli széles szájú nőstény méhébe ültetnék be.

– Életképes embriókat azonban csak a fiatalabb orrszarvú petesejtjeinek mesterséges megtermékenyítésével tudtak létrehozni, és

a program kockázatos annak ellenére, hogy nagy gondossággal járnak el a szakemberek

– mondta Jan Stejskal, a csehországi Dvur Králové-i állatkert nemzetközi programjainak igazgatója. Ebben az intézményben született Najin 1989-ben. Mint hozzátette, Najin a jövőben is hozzájárulhat majd a fajmegőrző erőfeszítésekhez, például őssejt-programhoz sejtmintákat nyerhetnek tőle, ami minimális beavatkozással jár.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. A déli populáció egyedszáma 19-21 ezer közé tehető.

Borítókép: Fegyveres vadõrök és gondozók kísérik a Föld két utolsó, északi szélesszájú nőstény orrszarvújának egyikét, a 19 éves Fatut a kenyai Ol Pejeta Rezervátumban 2019. augusztus 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!