kémélet

2018.01.17. 16:56

Kemény dolgokért kell felelnie egy volt CIA-ügynöknek

Olyan információkat őrzött meg, amelyeket nem szabadott volna.

A man crosses the Central Intelligence Agency (CIA) seal in the lobby of CIA Headquarters in Langley, Virginia, on August 14, 2008. AFP PHOTO/SAUL LOEB / AFP PHOTO / SAUL LOEB

Titkos adatok – köztük fedett ügynökök neveinek és telefonszámainak – megőrzése miatt letartóztatták az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik volt ügynökét az Egyesült Államokban – adta hírül szerdán az AP amerikai hírügynökség.

Az 53 éves, hongkongi Jerry Chun Shing Lee-t még hétfőn éjjel vették őrizetbe, amint megérkezett a New York-i Kennedy nemzetközi repülőtérre.

Lee 1994 és 2007 között dolgozott az amerikai hírszerzésnek. 2012-ben Virginiába utazott, és ottléte idején a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) – bírósági engedéllyel – titokban átkutatta a férfi szállodai szobáját és poggyászát.

Az FBI emberei két olyan kis noteszt találtak Lee-nél, amelyben kézzel írva, fedett CIA-ügynökök nevei, telefonszámai, fedett lakások címei szerepelnek. A titkos információk között akadnak szigorúan titkosnak minősítettek is.

Az FBI nyolcoldalas jelentésében nem vádolja kémkedéssel Lee-t, csak titkos információk megőrzésével, amiért a férfi legfeljebb tízévnyi börtönbüntetést kaphat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!