Ország-világ

2021.11.12. 08:04

Kásler Miklós: cáfolhatatlan kutatási eredményekkel tudjuk bizonyítani, hogy az oltás életet ment (videó)

Az egészségügyi miniszter az Életközelben legújabb adásában arról beszélt, hogy Magyarországon 2021. január 22. és június 10. között 3,7 millió ember koronavírus elleni oltása valósult meg, akiknek az adatait sikerült feldolgozniuk, és mára teljesen világossá vált, hogy a fertőzés ellen a Magyarországon használt vakcinák 69 és 88 százalék közötti védelmet biztosítottak a vírussal szemben.

A halálozás és a betegség súlyos lefolyását pedig átlagosan 88 és 98 százalék közötti mértékben előzték meg az oltóanyagok.

„A vizsgálataink egyértelműen bizonyítják, hogy mindegyik vakcina esetében kimutatható a sejtes immunitás és a humorális immunitás is. Fontos, hogy ezt a két értéket együttesen kell értelmezni. és bár egyik a másikkal bizonyos mértékig korreál, nem felel meg egyik a másiknak. Az ellenanyagszint paraméterei önmagukban nem bizonyítják a védettséget!” – hangsúlyozta Kásler Miklós.

Hozzátette:

az mRNS alapú vakcinák esetében, mint a Pfizer és a Moderna, az ellenanyagszint emelkedése gyors, viszont gyors a csökkenése is.

„Az AstraZeneca második oltása után az ellenanyagszint csökken, amiből az következik, hogy az AstraZenecával való további oltást elvégezni nem célszerű. A Sinopharm vakcinával történt átoltás szélesebb spektrumú védelmet biztosít, mint az összes többi vakcina” – jegyezte meg.

A miniszter kifejtette, a teljes immunitás vizsgálata során bebizonyosodott, hogy

az idő múlásával minden életkorcsoportban jelentősen csökken az immunválasz, ezért mindenképpen fontos a harmadik oltás felvétele.

A cukorbetegségben szenvedők kitettsége a koronavírussal szemben rendkívül magas, amit mi sem bizonyít jobban, mintsem, hogy a koronavírusban elhalálozottak 33 százaléka szenvedett cukorbetegségben. A cukorbetegek mellett továbbá fokozott veszélyben vannak a krónikus tüdőbetegek vagy szív dekonzentáltak és más krónikus betegségben szenvedők is.

Ezért nagyon lényeges, hogy 2018-ban a magyar kormány elfogadta az öt nemzeti egészségügyi programot, ami pontosan ezeknek a betegségcsoportoknak a komplex prevencióját, diagnosztikáját, terápiáját, kutatási lehetőségeit és oktatását tűzte napirendre, továbbá a hatodik nemzeti program, a Nemzeti infektológiai program éppen azért jött létre, hogy ha ismétlődnek a bakteriális vagy vírusfertőzése,k arra is megfelelően fel legyen készülve az ország – közölte Kásler Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!